Prună: Voi declanşa un concurs ca posturile de şefi de penitenciare să fie ocupate pe mandat de 4 ani

| 07 iun, 21:53

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat marţi că luna aceasta va începe demersurile pentru organizarea unui concurs astfel încât posturile de şefi de penitenciare să fie ocupate pe mandat de 4 ani, pe baza unor criterii de performanţă.

"Există o situaţie de precaritate, adică vreau să îi apăr şi pe cei din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu care, în mare măsură, nu am fost foarte corectă când mi-am preluat mandatul, pentru că am fost îngrozită de ce am văzut în penitenciare. (...) Nu este numai vina celor de la ANP, este şi o vină legislativă. În 2009 s-a schimbat legea şi s-a spus: un şef, de pildă, la penitenciar nu poate fi decât cineva care provine din sistemul penitenciar. (...) Nu vreau să dau cifre, dar cei mai mulţi, majoritatea nu sunt confirmaţi pe post, au ceea ce se numeşte o împuternicire, deci depinzi de şeful tău cel mare, care din două în două luni îţi semnează prelungirea împuternicirii. Şi, dacă ai vrea să iei măsuri manageriale, (...) este foarte greu să le iei, pentru că depinzi de conducerea la nivel central a ANP. În iunie voi declanşa un concurs, astfel încât toată lumea să îşi ocupe posturile pentru un mandat de patru ani, pe baza unor criterii de performanţă, care să fie evaluate anual. (...) Am început deja discuţiile cu conducerea ANP şi discutăm pe calendar. Ei ar fi vrut să înceapă mai târziu, în septembrie, dar asta ar fi însemnat ca procedura să se încheie undeva în martie, aşa încât aceasta este o ştire - eu vreau să declanşez concursul prin anunţul de postulare în luna iunie, astfel încât în octombrie să avem oamenii confirmaţi pe posturi", a afirmat Raluca Prună, prezentă o conferinţă organizată de asociaţia GRADO. 

Întrebată dacă are posibilitatea legală de a organiza concurs pentru alegerea pe funcţie a şefilor de penitenciare, ea a spus: "Posibilitatea există de câţiva ani în lege şi eu nu înţeleg de ce nu s-a organizat un concurs care să asigure stabilitatea pe post". 

Potrivit ministrului Justiţiei, condiţiile de înscriere la concurs sunt date de legislaţie. 

"Mandatul va fi de 4 ani, numai că voi introduce acum criterii de performanţă. (...) Probabil că nu am să depunctez pe cel care a avut nişte performanţe manageriale minime, în sensul că nimeni nu a ieşit la muncă de 4 ani, dar aş vrea să premiez pe cel care va veni poate la concurs şi îmi va spune: 'eu am scos persoane în maximă siguranţă la muncă'. Deci vreau să punem în condiţiile de concurs criterii de performanţă", a precizat Prună. 

De altfel, ea a subliniat că performanţa trebuie recompensată. "Nu este numai cazul ANP. Cei care aţi avut de-a face cu sistemul public românesc ştiţi că la data bilanţului toată lumea este excepţională. (...) Pentru instituţiile care se află în ograda MJ sub mandatul meu cred că trebuie să fim oneşti şi să recompensăm performanţa. (...) Vreau să recompensez cumva şi să individualizez pe şeful de penitenciar de la Gherla, care a ştiut să convingă o multinaţională că o persoană aflată într-un regim de maximă siguranţă (...) merită să muncească", a adăugat Prună.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ