PSD anti-Băsescu îi dă testul suprem lui Antonescu

| 07 ian, 2014

Prima zi lucrătoare din noul an a debutat fulminant pentru politicienii din ţara noastră. De la declaraţiile de dimineaţă ale preşedintelui Traian Băsescu, continuate cu prestaţia liderului de la Cotroceni în plenul CSM, care şi-a ales o nouă conducere, şi până la condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, un observator al scenei politice autohtone nu s-a plictisit deloc.

Aşa cum era normal, aceste evenimente au dat naştere la un iureş de declaraţii publice ale politicienilor români, fiecare încercând să se poziţioneze în raport cu principalele teme politice care se anunţă anul acesta.

În intervenţiile sale publice de luni, Traian Băsescu nu a făcut decât să reia temele politice care l-au consacrat deja, în acelaşi registru conflictual. Adică independenţa justiţiei, pactul de coabitare şi greşelile pe care actualul executiv le-ar fi făcut până în prezent. În schimb, premierul Victor Ponta a făcut apeluri la unitate în interiorul USL şi a discutat despre proiectele Guvernului din perioada următoare, asumându-şi poziţia de vârf de lance al luptei anti-Băsescu.

Şi totuşi, din tot acest pesiaj, absentul principal în dezbaterea publică a fost Crin Antonescu, care probabil va ieşi cât de curând cu o altă rundă de declaraţii ambigue, gândite să îi asigure liderului liberal un spaţiu de manevră cât mai mare. Doar că, în contextul poziţionărilor pe axa politică principală, Crin Antonescu este prins într-o poziţie de şah. Semnalul pe care îl transmite PSD este foarte simplu – social-democraţii nu mai sunt dispuşi să tolereze opoziţia din interiorul puterii, marca înregistrată de preşedintele liberal în 2013, şi îl forţează să îşi asume deschis şi transparent o direcţie. Ori alături de Victor Ponta pentru continuarea parteneriatului din USL, ori alături de principalul adversar politic al coaliţiei, Traian Băsescu.

Obiectivele politice ale PSD pentru 2014 trebuie astfel analizate prin prisma relaţiilor din ce în ce mai tensionate dintre social democraţi şi partenerii lor liberali din USL. Începând cu numirea lui Tiberiu Niţu ca Procuror General al României, Crin Antonescu şi PNL-ul au început să adopte poziţii din ce în ce mai ambigue în raport cu partenerii din alianţă, în anumite cercuri vorbindu-se chiar despre o înţelegere secretă dintre liderul PNL şi Traian Băsescu.

Pentru viitorul USL şi al candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale, importanţa documentului PSD de luni este aceea că prin el se defineşte cadrul în care lupta politică se va desfăşura în 2014. Crin Antonescu ar trebui să privească acest eveniment ca pe o atenţionare din partea colegilor de alianţă în ceea ce priveşte poziţia pe care o adoptă faţă de Traian Băsescu. 2014 este prin excelenţă un an electoral şi poate că a venit în sfârşit momentul ca Antonescu să îşi stabilească clar care îi sunt aliaţii şi adversarii politici, renunţând la imaginea de lider al opoziţiei aflat la putere pe care şi-a construit-o în ultimele luni. Desigur, dacă vrea, Crin Antonescu poate să intre cu adevărat în opoziţie şi să candideze la funcţia supremă în stat de pe postura de favorit al lui Traian Băsescu, caz în care şansele de victorie ale domniei sale sunt minime.

Din acest punct de vedere, semnificative sunt proiectele liderilor PSD în ceea ce priveşte viitorul actului de guvernare din România, 2012 şi 2013 reprezentând anii în care s-au făcut paşi spre depăşirea “erei Băsescu”, noul guvern condus de Victor Ponta trecând la treabă imediat. Aşa cum o arată datele macroeconomice, 2013 a reprezantat primul an de creştere susţinută, dar şi anul în care PIB-ul ţării noastre a depăşit valorile înregistrate înainte de criza economică şi de austeritatea băgată pe gâtul românilor de guvernarea portocalie.

Tot luni liderii PSD reuniţi în Biroul Permanent Naţional au discutat despre strategia pe care trebuie să o abordeze în următoarele luni. Astfel, într-un document intern al Partidului Social Democrat se arată care vor fi obiectivele pentru 2014, atât în ceea ce priveşte actul de guvernare, cât şi în cazul dezideratelor politice pe care social-democraţii vor să le ducă la îndeplinire în anul ce tocmai a început. De fapt, cele două feţe ale aceleiaşi monezi sunt legate de dorinţa celui mai mare partid din România de a îndrepta toate relele pe care în ultimii nouă ani preşedintele Traian Băsescu le-a făcut ţării noastre.

Din punct de vedere politic, în 2014 prioritatea zero pentru PSD rămâne destructurarea sistemului pe care actualul preşedinte al României l-a păstorit în ultimii ani. Astfel social-democraţii afirmă că "ne propunem să dărâmăm cărămidă cu cărămidă ce a rămas din regimul politic Traian Băsescu - în 2014, se încheie 10 ani de distrugere a României, de minciună, dezbinare, sărăcie, izolare internațională și persecuție sistematică a adversarilor politici. Regimul Traian Băsescu este un sistem bazat pe o propagandă tipică legionarilor și metode de persecuție ale comuniștilor din anii 50 cu un 'dictator' paranoic, susținut de o gașcă de impostori și adulatori dependenți de bani și funcții publice". Prin documentul dat publicităţii luni, PSD-ul vrea în primul rând să clarifice poziţionarea partidului faţă de actualul lider de la Cotroceni, social democraţii reprezentând cel mai consecvent grup politic care i se opune lui Traian Băsescu.

Din punct de vedere economic, PSD a stabilit că în 2014 obiectivul principal trebuie să fie acela de a asigura o continuare a dezvoltării sustenabile a economiei astfel încât creşterea nivelului de trai să fie resimţită de către toţi românii. O creştere economică de 2,7 %, mult peste prognoza iniţială de 1,6%, reprezintă o performanţă care nu putea fi realizată decât cu ajutorul politicilor guvernamentale gândite să stimuleze economia. Ceea ce a permis guvernului să indexeze pensiile cu 3,7%, în timp ce salariu minim pe economie a fost majorat de la 800 la 850 de lei. De asemenea, Guvernul Ponta a reuşit să reîntregească salariile bugetarilor şi să repare mai multe nedreptăţi create de guvernările PDL. În acest caz, Crin Antonescu poate decide să facă parte în continuare din alianţa care a reuşit aceste succese şi care şi-a propus să le continue sau să se alieze cu omul politic din vina căruia ţara noastră a avut atâtea probleme.

Ceea ce liderii PSD au reuşit în final să realizeze este o mutare prin care Crin Antonescu este obligat să ia, într-un sens sau în altul, o decizie definitivă în ceea ce priveşte apartenenţa la USL sau la grupul din jurul lui Traian Băsescu. După alegerile prezidenţiale din decembrie 2014, membrii PSD vor un preşedinte care să nu mai fie ''un războinic'', ci un ''pacificator''. Crin Antonescu încă mai are timp să îşi regândească poziţia pe care o ocupă în jocul politic intern, dar aşa cum putem deduce din documentul programatic al PSD, acest interval devine din ce în ce mai scurt, liderul liberalilor trebuind să ia cât mai repede o decizie legată de viitorul său politic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ