“PSD îngroapă Cultura chiar în anul Centenarului”. Moţiune împotriva lui George Ivaşcu

| 15 oct, 14:12

Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă “PSD îngroapă Cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, iniţiată de PNL.

PNL denunţă în moţiune situaţia "gravă" în care se află sistemul cultural românesc, subliniind necesitatea soluţionării urgente a problemelor cu care acest domeniu se confruntă. Votul este programat pentru miercuri.

"Deputaţii Opoziţiei consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluţii pentru revigorarea culturii româneşti măcar în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri. Aţi promis că domeniul culturii va fi o prioritate. Dar ce constatăm este faptul că Guvernul ignoră cu bună ştiinţă importanţa strategică a culturii, aşa cum este statuată în orice ţară europeană, şi în acelaşi timp uită faptul că îmbunătăţirea sistemului cultural este de datoria oricărui Guvern responsabil. Stimate domnule ministru Ivaşcu, nu este posibil ca în anul sărbătoririi Centenarului Guvernul să-l dărâme pe Constantin Brâncuşi", susţin semnatarii moţiunii, potrivit Agerpres.

Potrivit liberalilor, ministrul Culturii, George Ivaşcu, "nu a reuşit să ia nicio măsură" pentru protejarea patrimoniului naţional, conform statisticilor România având "rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa".

Conform PNL, "chiar ministrul Ivaşcu consideră că instituţia pe care o conduce este 'aculturală', pentru că în organigrama acesteia nu se regăsesc direcţii clar conturate".

Liberalii subliniază că anul acesta se omagiază înfăptuirea Marii Uniri şi a României Mari şi aceasta ar fi trebuit să reprezinte o direcţie strategică a mandatului lui George Ivaşcu.

Potrivit parlamentarilor liberali, este "inacceptabil" ca, la finalul anului 2018, să existe zeci de case memoriale în paragină, monumentele dedicate eroilor să fie în continuare nerestaurate, să nu fie realizat un Muzeu al Centenarului sau un Muzeu al rezistenţei anticomuniste.

"Ce să mai spunem despre realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia care a ajuns să fie mult decalată din cauza finanţării întârziate, iar acum să avem cu toţii emoţii pentru finalizarea sa până la 1 decembrie 2018?! De ce s-a întâmplat una ca asta? Vă spunem tot noi, domnule ministru! Pentru că nimeni nu a avut curajul să îi bată la uşă domnului Dragnea şi să îi ceară să scoată de la sertar, acolo unde a zăcut aproape doi ani, propunerea legislativă prin care se prevedea finanţarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia! Iar acest lucru a fost posibil doar în urma apelurilor disperate pe care le-am făcut noi, parlamentarii Opoziţiei, dar şi autorităţile locale, care au atras atenţia constant că este pusă sub semnul întrebării aniversarea în condiţii onorabile a Centenarului Marii Uniri", adaugă semnatarii moţiunii.

"Prin această moţiune simplă, solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de incapacitatea actualului Guvern în ceea ce priveşte implementarea politicilor din domeniul cultural în acest an al aniversării Centenarului şi, de asemenea, pentru regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE", mai transmit semnatarii moţiunii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 noi, 18:02
raryMenna
clomid chart
However, the absence within the Council; of significant resources beyond its moral authority limited its capacity to lead policy development clomiphene 60 pills 25 mg no script usa Journal of Bone 13 9 1431 8

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ