PSD poate guverna singur

| 15 oct, 2013

Parlamentarii PPDD au fost principalii actori ai acestor schimbări care s-au produs în cadrul legislativului, ei trecând într-o majoritate covârșitoare la unul dintre cei doi poli ai actualei puteri, de dreapta sau de stânga.

Agitația din PNL și derapajele membrilor săi și-au găsit în cele din urmă explicația în cadrul Parlamentului României, acolo unde s-a ajuns la o concluzie care le provoacă dureri de cap liberalilor. Zilele acestea, după mai multe calcule și strategii făcute de toate părțile, a reieșit că PSD este capabil să guverneze singur, având cele mai mari șanse de a forma o nouă majoritate parlamentară.

În ultima perioadă scena politică românească a trecut prin mai multe mișcări de „trupe”, scandaluri, supărări și nemulțumiri ale unor politicieni. Schimbările cele mai importante și care afectează funcționarea țării noastre au avut loc în legislativ, acolo unde partidele de la putere s-au întărit cu parlamentari veniți de la partidele de opoziție.

Parlamentarii PPDD au fost principalii actori ai acestor schimbări care s-au produs în cadrul legislativului, ei trecând într-o majoritate covârșitoare la unul dintre cei doi poli ai actualei puteri, de dreapta sau de stânga.

Cei de la PPDD vor avea în continuare un rol important în structurarea unei posibile majorități, deoarece prin numărul de membri pe care încă îl dețin reprezintă un nucleu de unde partidele mari își vor atrage voturile. Partidul „senzațional” al lui Dan Diaconescu și-a asumat rolul de balama, el putându-se alipi oricărei formațiuni care îi promite mai mult. Prin poziția pe care a adoptat-o, PPDD a luat locul pe care UDMR l-a îndeplinit pentru mulți ani, maghiarii fiind cei care jucau făceau și desfăceau majorități parlamentare sau determinau durata de viață a unui guvern.

Până în această legislatură nu s-a mai întâmplat ca un partid să piardă atât de mulți parlamentari precum PPDD. Rolul acestora va deveni tot mai mare în cazul unei ruperi a actualei alianțe aflate la putere.

Social-democrații reprezintă în acest moment cel mai mare grup parlamentar din legislativul român, având și cea mai mare putere de a coagula în jurul său mai multe partide politice. De asemenea, PSD se află cel mai aproape de a forma o nouă majoritate. PSD, spre deosebire de cei de la PNL care au urmat dictonul „prin noi înșine”, au arătat deschidere către dialog față de membrii opoziției, reprezentați de UDMR, PPDD și PDL. În acest moment, PSD ar putea dobândi mult mai ușor o susținere din partea reprezentanților maghiarilor și ai minorităților, în comparație cu alte formațiuni. PNL iese din calcul încă de la început, deoarece liberalii sunt cei care le-au trântit celor de la UDMR ușa în nas în decembrie 2012.

De asemenea, minoritățile au fost alături de cei care au putut forma o majoritate. Președintele PSD a arătat o deschidere mult mai mare către minorități, în comparație cu colegul său de alianță, Crin Antonescu, iar acest lucru pare a fi în avantajul său.

Activarea unei alte majorități de către PSD depinde în mare măsură de modul în care Crin Antonescu va acționa în continuare. Liderul PNL a început încă din luna septembrie un jihad împotriva guvernului, a lui Victor Ponta și a PSD-ului. Acțiunile lui Antonescu au reprezentat totodată un atac la stabilitatea USL-ului și a respectării acordului dintre formațiunile care formează această alianță.

Declarațiile războinice ale președintelui PNL au avut parte de reacții din toate părțile. În timp ce toată lumea vrea să mențină USL, Antonescu a părut mai mult ca a fi un sabotor. Pe de altă parte, mesajele PSD-ului au fost unele de calm, care au avut rolul de a liniști electoratul. Semnalul din partea social-democraților către Crin Antonescu a fost unul simplu: noi vrem să continuăm ca parte a USL-ului. Însă menținerea Uniunii depinde foarte mult de cum va decide Antonescu să gestioneze situația de neliniște pe care el a creat-o.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2013
cantautor
neinteresant subiect...
daca poate guverna singur PSD-ul,ii dorim succes...
iar PNL-ul sa treaca acolo unde ii este locul,la dreapta...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ