Putin, fidel idealurilor comuniste. Îşi păstrează carnetul de membru al Partidului comunist

| 26 ian, 08:33

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că îşi păstrează în continuare carnetul de membru al Partidului comunist, ale cărui idealuri le 'apreciază' şi în prezent, relatează AFP, citată de Agerpres.

'Nu mi-am aruncat carnetul de partid, nu l-am ars', a afirmat el într-o conferinţă la Stavropol (sudul Rusiei). 'El trebuie să mai fie pe undeva,' a adăugat şeful statului rus. 

'Nu eram membru al Partidului din obligaţie. Nu pot să spun că aderam în întregime la ideologia comunistă, dar păstrez cu grijă' carnetul de partid, a adăugat el, amintind că în calitate de ofiţer KGB lucrase timp de aproape 20 de ani în 'ramura înarmată a Partidului'. 

'Apreciam mult şi apreciez în continuare idealurile comuniste şi socialiste', care le 'amintesc mult pe cele din Biblie', a mai spus Putin. 'Sunt idealuri frumoase: egalitate, fraternitate, fericire, dar punerea în practică a acestor mari idealuri în ţara noastră era departe de ceea ce visaseră socialiştii utopici', a estimat el. 

Preşedintele rus a reproşat fondatorului URSS, Vladimir Ilici Lenin în special 'masacrarea' în 1918 a ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei acestuia. 

Este pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână când şeful statului rus îl evocă pe Lenin: joi, el îl criticase pe liderul comunist, imputându-i căderea în final a regimului sovietic în 1991. 

După 25 de ani de la destrămarea URSS şi prăbuşirea regimului comunist, Lenin - decedat în 21 ianuarie 1924 - rămâne foarte prezent în Rusia, unde mii de străzi şi monumente celebrează în continuare memoria celui care a fost conducătorul Revoluţiei din Octombrie 1917 şi fondatorul statului sovietic. 

Corpul său îmbălsămat se află în continuare în mausoleul din Piaţa Roşie, în faţa zidurilor Kremlinului, locul cel mai simbolic al ţării, la câţiva metri de mormântul lui Stalin. 

Problema înhumării sale revine cu regularitate, dar autorităţile ruse au evitat să ia o decizie în acest sens până în prezent. 

'Referitor la înhumarea lui Lenin şi la acest gen de probleme, ştiţi, eu cred că trebuie abordate cu multe precauţii şi să se evite luarea unor măsuri care ar putea diviza societatea noastră', a declarat Putin luni. 

Potrivit unui sondaj efectuat în 2014 de Centrul oficial de cercetări VTSIOM, 63 % dintre ruşi se declară favorabili menţinerii monumentelor care îl glorifică pe Lenin şi doar 19 % doresc să le vadă dispărând. 

În acelaşi timp, Putin a criticat includerea regiunii ruse Donbas în componenţa RSS Ucraineană la începutul anilor 1920 ai secolului trecut de către bolşevici. Transferul s-a făcut sub pretextul creşterii procentului de proletariat în Ucraina pentru mai mult sprijin social al puterii de la acea vreme, a explicat preşedintele rus. 'Ei bine a fost o aiureală!', a exclamat Putin, adăugând că în perioada sovietică graniţele erau stabilite în mod arbitrar şi deseori nejustificat, potrivit Radio Svoboda.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 ian, 22:08
Mucanu Aurel
Putin si carnetul de partid.
Pai de ce sa-l arunce ? L-a obligat cineva sa-l obtina ? L-a vrut la vremea respectiva.
Desi-s un neica nimeni, nici eu n-am aruncat carnetul de membru PCR. De ce sa-l arunc ? Este parte din viata mea, buna sau rea. Prea am fost invatati sa distrugem ce ne amintea ceva rau de dinaintea noastra. D-aia nu avem istorie scrisa de noi. Ne-au scris altii istoria, cam pana la mijlocul mileniului 2.
Nu mai distrugeti scrisori, fotografii, etc cu intamplari din viata, chiar daca amintesc de lucruri rele. La varsta senectutii vei putea sa rememorezi ce a fost bun sau rau in viata petrecuta pe acest pamant si vei putea sa-ti calauzesti urmasii pe drumul cel;bun.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ