Iulian Fota: O eventuală unire a României cu R. Moldova poate angrena ţara noastră într-o confruntare militară cu Rusia
Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu, afirmă într-un articol despre situaţia din Republica Moldova că, în cazul unei eventuale uniri a României cu Republica Moldova, nu este exclusă o "confruntare militară" cu Rusia.
Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională în mandatul lui Traian Băsescu, vorbeşte într-o analiză publicată pe ziare.com despre posibilitatea unei agresiuni militare a Rusiei împotriva României, în cazul în care ţara noastră se va uni cu Republica Moldova.
"Trebuie foarte serios luata in calcul posibilitatea ca o eventuala unire a Romaniei cu R.Moldova sa angreneze tara noastra intr-o confruntare militara cu Rusia sau interpusii ei", a scris Fota.
Aceasta este una dintre posibilităţile de luat în calcul în situaţia în care se va realiza unirea României cu Republica Moldova. Iulian Fota a analizat scenariul unirii prin prisma unirii dintre cele două entităţi naţionale în 1918. Atunci, argumentează Iulian Fota, Rusia era un stat slab şi anti-occidental, ceea ce nu mai este astăzi. Din contră, Rusia s-a arătat dispusă să folosească forţa de câte ori şi-a văzut ameninţate interesele teritoriale în zonă.
"Rusia nu numai ca nu este slaba, dar a facut deja doua razboaie pentru a-si apara influenta in Georgia si Ucraina si, eventual, pentru a-si reface imperiul rus, pe care l-a pierdut odata cu destramarea URSS, "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului 20"", a afirmat fostul consilier prezidenţial.
Citeşte şi: Pavel Filip: Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând să simtă România aproape
Alte argumente enumerate de Fota împotriva şanselor unirii este că în 1918 cererea de unificare a venit dinspre Basarabia spre România, lucru care astăzi nu se mai întâmplă, iar ulterior realizării unirii actul a fost recunoscut de puterile occidentale, nici pe acest lucru nemaiputându-ne baza astăzi.
Mai mult, în ipoteza unui demers de unificare între România şi Republica Moldova, pentru realizarea României Mari, vecinii noştri unguri s-ar simţi la fel de îndreptăţiţi să revendice realizarea Ungariei Mari.
Şansa ţării noastre este, potrivit lui Iulian Fota, realizarea unei Românii mai bune, nu mai mari, în sensul devenirii ţării noastre ca stat cu instituţii funcţionale.