Raed Afarat, pe tema măştilor la vot: "Dacă o persoană se prezintă cu o armă la vedere, o lăsăm să intre?"

| 16 sep, 18:51

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a avut o replică la afirmaţia fostului judecător CCR Augustin Zegrean că dreptul la vot nu poate fi îngrădit prin obligativitatea măştii în secţiile de votare.

"Împiedicarea unei persoane de a-și exercita dreptul la vot este o infracțiune. Nu pot să facă acest lucru, dar există soluții pentru toate Constituțiile în așa fel încât dacă vor să introducă acest sistem că trebuie să mergi cu mască la vot și să nu poți intra la vot fără mască, trebuie să fie într-o lege. Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar prin lege. În situația de față, dacă vor ca oamenii să intre doar cu mască în sala de vot, trebuie să o facă prin lege", a declarat Augustin Zegrean la RealitateaPlus.

Arafat compară situația unei persoane care refuză să poarte masca cu cineva care intră în secția de vot cu „arma la vedere”.

"Discuțiile despre purtarea măștii și despre obligația de a purta masca la intrare în secția de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte masca în interiorul secției de vot. Subliniez că la intrare în secția de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de măști pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secția de vot fără mască.

Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte masca. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să intre să voteze, dar fără mască. Din punct de vedere al sănătății publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătății lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

Citeşte şi Arafat, declarații despre alegerile locale 2020: ”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze”

Haideți să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezintă la secția de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze. O lăsăm să intre în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?

Purtarea măștii în instituțiile publice este legiferată. Secția de vot este o instituție publică și în același timp este într-un spațiu închis, deci purtarea măștii în secția respectivă este obligatorie în conformitate cu Legea 55 din 2020, articolul 13.

Numărul cazurilor este în creștere în mai multe țări, în România avem zilnic peste 1000 de cazuri și un număr semnificativ de decese din cauza infecției cu Sars-Cov2. Responsabilitatea noastră, a tuturor, este de a ne proteja unii pe alții și de a face tot posibilul să trecem împreună prin această situație care va mai dura. Măsurile de protecție nu sunt atât de greu de aplicat și regulile nu diferă de cele din alte țări. În final nu se cere decât respectarea regulilor chiar dacă ele nu sunt convenabile unora.

Așa cum trebuie să respectăm limita de viteză că să nu punem viață altora în pericol, chiar dacă ne place viteză, trebuie să respectăm regulile de sănătate publică în perioada unei pandemii chiar dacă ele nu ne convin nouă. Regulile respective au un singur scop și anume protejarea sănătății publice, a sănătății comunității, a celor din jur, inclusiv a celor dragi nouă. Chiar dacă nu ne interesează sănătatea proprie, chiar dacă nu credem în ce ni se zice și avem alte păreri decât cele ale specialiștilor și experților, nu avem dreptul să punem în pericol sănătatea altora!", a scris Raed Arafat pe Facebook.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ