Raluca Prună: Alţii construiesc autostrăzi prin munte în trei ani, nouă ne trebuie cinci pentru un penitenciar

| 02 sep, 16:00

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a arătat vineri, într-o dezbatere publică la Cluj, că, după legislaţia românească, e nevoie de cel puţin cinci ani pentru construirea unui penitenciar.

'Pe termen scurt, trebuie să găsim nişte soluţii, să rezolvăm nişte probleme sistemice. (...) Am mers foarte mult în penitenciare în primele luni şi am văzut că aproape toate persoanele cu care eu am discutat, sute de persoane, mi-au zis în general două lucruri. Mi-au zis că, bun, condiţiile sunt cele care sunt, sunt precare, proaste şi că ei înţeleg că nu se pot corecta de pe o zi pe alta. Aţi spus că, pe termen scurt, soluţia sunt penitenciare noi sau reabilitarea unor unităţi militare. Nu, nu sunt soluţii pe termen scurt pentru că durează, după legislaţia română - nu mă întrebaţi de ce - cinci ani ca să construieşti un penitenciar, dacă nu se întâmplă nimic pe parcurs. Alţii fac nişte autostrăzi în trei ani, prin munte, nouă ne trebuie, după legislaţia română, cinci ani, repet, dacă nimeni nu contestă nimic pe parcurs. Atunci, cei cu care am vorbit în detenţie mi-au spus mie şi colegilor mei că, bun, înţelegem, dar vrem să muncim. Chestiunea aceasta revine recurent, chestiunea aceasta cu munca', a spus Raluca Prună. 

Totodată, ea s-a arătat nemulţumită de comunicarea administrativă, afirmând că n-a ştiut decât după şapte luni de mandat ca ministru că Penitenciarul Gherla este un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte dreptul la muncă al deţinuţilor. 

'Noi suntem aici într-o situaţie fericită, la o dezbatere unde participă conducerea Penitenciarului Gherla, care a făcut lucruri extraordinare. (...) Eu spun foarte deschis: eram de şapte luni ministru şi, până pe data de 3 iunie, discutând despre penitenciare cu conducerea ANP, nimeni n-a considerat necesar să întrebe sau să mi se spună că există modele de bună practică, precum cel de la Gherla', a menţionat Raluca Prună. 

Ea a explicat că la Penitenciarul Gherla sunt 400 de persoane aflate în detenţie şi care lucrează la multinaţionale, în timp ce la alte penitenciare din ţară a întâlnit persoane care n-au lucrat nici măcar o zi în patru ani de detenţie. 

Raluca Prună a participat, vineri, la dezbaterea 'Sistemul Penitenciar din România. Măsuri pentru reducerea sustenabilă a supraaglomerării şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie', organizată la Cluj.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ