Raluca Turcan: Fac apel la senatorii din Comisia de Buget să respingă plafonarea decontărilor cu naveta şcolară

| 04 mai, 16:42

Deputatul liberal Raluca Turcan le cere senatorilor din Comisia de Buget sa respinga plafonarea decontarilor pentru navetele scolare. "PNL cere majoritatii PSD sa repare discriminarea generata de decontarea partiala a transportului elevilor", anunta vicepresedintele liberal.

Proiectul de Lege privind renuntarea la plafonarea abonamentelor elevilor navetisti ajunge marti la Comisia de Buget, Finante si Banci din Senat.

"Fac apel la senatorii din Comisia de Buget, Finante si Banci sa respinga aceasta plafonare profund discriminatorie", spune Turcan, "dupa ce Comisia pentru Invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, a mentinut aceasta discriminare a elevilor din mediul rural". 

Vicepresedintele PNL sustine ca "PSD a dat un alt indemn rusinos la incalcarea Constitutiei. Este vorba despre o incurajare a discriminarii elevilor care merg la o scoala situata la o distanta mare de casa. Conform Legii Educatiei Nationale, dar si a prevederilor Constitutiei nationale fiecare cetatean are drepturi egale la invatatura, iar statul este obligat sa asigure accesul nediscriminatoriu la educatie. Nicaieri in Constitutie sau LEN 1/2011 nu scrie ca abonamentul necesar pentru a ajunge la scoala se poate deconta partial".

Potrivit lui Turcan, "in acest moment, abandonul scolar in Romania este la o cifra de avarie - 17,5%, iar 20% dintre elevi nu-si continua studiile liceale, din motive financiare. Guvernul trebuie sa tina cont de faptul ca din 2020 liceul va fi obligatoriu prin Lege, iar unul din cinci elevi nu-si permite sa plateasca nici macar costurile de transport".

"In ultimii doi ani, Guvernul PSD nu a decontat restantele inregistrate la naveta scolara, iar in acest moment sunt peste 138.000 de elevi care fac naveta zilnic, iar suma decontata de catre stat este de cele mai multe ori la jumatatea cheltuielii reale sau chiar mai putin. In aceasta situatie sunt elevii din judete precum: Alba, Arad, Arges, Caras-Severin, Prahova, Braila, Constanta, Galati, Dambovita, Mehedinti, Satu Mare, Dolj, Mures, Valcea, Giurgiu. La scolile din judetele Cluj si Timis elevii navetisti au primit inapoi doar 70% din costul navetei", se arata in comunicatul de presa.

Raluca Turcan anunta ca "PNL cere majoritatii PSD sa repare discriminarea generata de decontarea partiala a transportului elevilor" si "solicita senatorilor si deputatilor sa sustina echitatea in sistemul de educatie, sa repare discriminarea elevilor care provin din mediul rural".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ