Raport: Peste 5.000 de domenii ".ro" au fost compromise

| 30 aug, 2013

Peste 12,5% din plaja de IP-uri alocată României este infectată cu diverse variante de malware, majoritatea alertelor de tip botnet vizând utilizatori de tip rezidenţial (home user). De asemenea, 5.678 de domenii ".ro", mai puţin de 1% din total, au fost compromise în primul semestru, potrivit CERT-RO.

Datele raportului de analiză cu privire la alertele de securitate cibernetică primite în primele şase luni realizat de  Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO arată că Peste 12,5% din plaja de IP-uri alocată României este infectată cu diverse variante de malware, majoritatea alertelor de tip botnet vizând utilizatori de tip rezidenţial (home user).

Raportul CERT-RO arată că 5.678 domenii ".ro" au fost compromise, reprezentând mai puţin de 1% din totalul domeniilor existente. Dintre acestea peste 51% au suferit atacuri de tip defacement, iar 43% au fost infectate cu diverse variante de malware.

Majoritatea incidentelor analizate de CERT-RO se referă la entităţi din România, victime ale unor atacatori care, de regulă prin exploatarea unor vulnerabilităţi tehnice, au vizat infectarea unor sisteme informatice cu diverse tipuri de aplicaţii malware, în scopul constituirii unor reţele de tip botnet (zombie).

O altă concluzie este că România nu mai poate fi considerată doar o ţară generatoare de incidente de securitate cibernetică, analiza datelor prezentate demonstrând caracterul intermediar/de tranzit al unor resurse informatice semnificative conectate la reţeaua Internet în România.

De asemenea, ameninţările de tip APT, specifice campaniilor de spionaj cibernetic, au devenit o realitate şi în România. Aproximativ 90% din alertele primite de CERT-RO vizează computere din România, infectate cu diverse variante de malware, ce fac parte din reţele de tip botnet.

CERT-RO este o structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidentele de securitate cibernetică ale sistemelor informatice ce asigură funcţionalităţi de utilitate publică ori asigură servicii ale societăţii informaţionale.

Din Comitetul de coordonare al CERT-RO fac parte reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Autorităţii pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ