Raport SRI: Creșterea incisivității Rusiei a amplificat climatul regional de instabilitate și insecuritate

| 08 oct, 12:56

În plan extern, creșterea incisivității Rusiei în consolidarea propriei influențe în vecinătatea estică a Europei a amplificat climatul regional de instabilitate și insecuritate, iar în plan intern nivelul încă ridicat al corupției a favorizat persistența unor vulnerabilități semnificative în dinamica generală a societății și a sistemului instituțional, se arată în raportul de activitate al SRI pe anul 2014.

"Evoluțiile globale și regionale înregistrate în 2014 au menținut România într-o zonă de interferență a intereselor principalilor actori geopolitici, creșterea incisivității Rusiei în consolidarea propriei influențe în vecinătatea estică a Europei și contracararea vectorului euroatlantic în zonă, amplificând climatul regional de instabilitate și insecuritate în plan politic, economic și militar. (...) În plan intern, menținerea unor deficiențe sistemice în multiple domenii, pe fondul unui nivel încă ridicat al corupției au favorizat persistența unor vulnerabilități semnificative în dinamica generală a societății și a sistemului instituțional. (...) Riscurile teroriste la nivel național și-au păstrat cauzalitatea externă fiind conexate cu prelungirea instabilității în nordul Africii și accentuarea violențelor în regiunea Siria—Irak", precizează raportul de activitate al SRI, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, proliferarea actelor de corupție s-au manifestat predilect în administrația publică, activitățile abuzive/ilegale ale unor decidenți locali în beneficiul personal ori de grup au fost potențate de conexiunile cu exponenți ai mediilor interlope.

"Grupări de criminalitate organizată au reușit penetrarea instituțiilor publice la nivel înalt, funcționari publici sau demnitari fiind semnalați ca membri ori chiar coordonatori ai unor rețele de criminalitate organizată", se mai arată în raport.

Sursa citată mai menționează că SRI a transmis beneficiarilor legali în plan central 5.373 de informări, dar a trimis informări și organelor de aplicare a legii, dintre care 1.229 Direcției Naționale Anticorupție.

În ce privește atacurile cibernetice, SRI a indentificat, investigat și contracarat 13 astfel de atacuri atribuite cel mai probabil unor entități statale care au vizat infrastructuri informatice aparținând unor instituții publice sau entități private din România și state partenere sau aliate.

Tag-uri: Europa, raport sri, sri
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ