SRI bate FBI la numărul de interceptări

| 10 oct, 13:06

În România, cu o populaţie de 16 ori mai mică că Statele Unite, SRI ascultă pe "securitate naţională" de 2 ori mai multe telefoane că FBI, arată o analiză realizată de Romanian Community Coalition. Lucru evidentiat de altfel si in raportul SRI pe 2014, publicat saptamana trecuta.

În 2014, SRI a făcut 2.469 de interceptări pe securitate naţională la o populaţie de 20 de milioane de locuitori, în timp ce FBI a făcut 1.416 interceptări pe o lege similară, la o populaţie de 319 milioane.

Datele furnizate de rapoartele SRI arată că în ultimii 10 ani totalul interceptărilor făcut de SRI a crescut cu 700%. Luând în calcul atât interceptările pe securitate naţională, cât şi cele cerute de DNA, parchete şi alte instituţii, de la 6.370 de interceptări, în 2005, s-a ajuns, în 2014, la 44.759 interceptări.

Numărul de interceptări făcute de SRI pe "securitate naţională" sunt făcute în baza Legii 51/1991 şi au că obiect infracţiuni ce intră în categoria spionaj, trădare, ameninţări teroriste. Pe perioada 2005-2013, numărul interceptărilor pe "securitate naţională" făcut de SRI a crescut cu 265%.

Citeste si: Raport SRI: Creșterea incisivității Rusiei a amplificat climatul regional de instabilitate și insecuritate

Pentru a înţelege evoluţia acestor interceptări pe "securitate naţională" făcute de SRI e binevenită o comparaţie cu numărul de interceptări similare făcut de FBI în SUA.

Interceptările legate de spionaj şi terorism sunt făcute de FBI în baza legii Foreign Intelligence Surveillance Act (FIŞA), dată în 1978. Aceeaşi lege prevede că Departamentul de Justiţie al SUA trebuie să dea anual un raport în faţă Congresului unde să relateze câte cereri de interceptare s-au făcut în baza acestei legi.

În tabelul de mai jos se poate vedea evoluţia interceptaţilor făcute de FBI în ultimii 10 ani, comparat cu numărul de interceptări făcut pe securitate naţională de SRI pe aceeaşi perioada.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ