Avertisment SRI: ROMÂNIA, posibilă ţintă a unor atacuri teroriste

| 06 oct, 07:26

Pe site-ul Camerei Deputaţilor a fost publicat Raportul privind activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii pe 2014, documentul fiind unul neclasificat. Acest Raport a fost dezbătut de Comisia parlamentară de control a SRI, urmând a se stabili o dată la care acesta să fie dezbătut în plenul Parlamentului.

Documentul trece în revistă principalele coordonate ale activităţii derulate de SRI anul trecut, prezentând detalii despre măsurile specifice de prevenire luate de instituţie, cât şi măsurile privind informarea şi sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală.

Din acest raport reiese faptul că “SRI nu s-a confruntat în 2014 cu surprize strategice”, în pofida situaţiilor complexe care au avut loc în această perioadă. În document se face referire şi la gruparea Statul Islamic, considerată principala ameninţare teroristă la adresa comunităţii internaţionale, dar şi la accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist. În acest context, se precizează că s-a constat “o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri”.

RAPORTUL INTEGRAL îl puteți citi AICI

Au fost trecute în revistă şi riscurile atacurilor cibernetice la adresa ţării noastre, reieşind faptul că “nivelul de securitate cibernetică în România e în prezent insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată”. De asemea, s-a reliefat faptul că în 2014 şi-au făcut simţită prezenţa şi “agresiunile cibernetice desfăşurate de agresori statali”.

Raportul SRI trece în revistă şi activăţile de contraspionaj, subliniindu-se faptul că evoluţiile geopolitice din 2014 “au  plasat România în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori”. Documentul atrage atenţia asupra ratei scăzute a absorţiei fondurilor europene, considerată a fi “un punct nevralgic pe agenda publică”.

Raportul SRI face referire şi la fenomenul corupţiei, considerat a afecta “în cvasitotalitate sectoarele de importanţă strategică”, considerând că acesta s-a manifestat “predilect” în administraţia publică.

În 2014 DNA a continuat să fie unul dintre principalii beneficiari ai informărilor SRI, instituţia antoicorupţie primind 1.229 de informări în acest sens.

RAPORTUL INTEGRAL îl puteți citi AICI

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ