Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: România nu va fi afectată dacă ruşii vor opri gazele către Ucraina

| 21 mar, 2014

România are o producţie semnificativă de gaze naturale astfel încât îşi permite să stea fără importurile ruseşti în cazul în care Moscova întrerupe conducta către Ucraina. Aceasta este declaraţia lui Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, pe care a făcut-o la RFI.

"Nu cred că o nedorită întrerupere de furnizare de gaz dinspre Rusia către Ucraina va avea un efect asupra României. În primul rând, pentru că după cum este cunoscut, România are o producţie proprie semnificativă. În momentul de faţă ne acoperim aproape 80% din consum din producţia proprie. În plus, avem importante cantităţi de gaz natural stocate în depozite. Mai mult decât atât, în perioada următoare, consumul de gaz din estimările noastre nu va atinge, nu are cum să atingă, datorită condiţiilor meteorologice, niveluri foarte înalte de consum. În plus, chiar şi într-un scenariu pe termen foarte lung, suntem pregătiţi şi pentru o astfel de situaţie şi avem soluţii, printre care cea mai la îndemână ar fi trecerea unor centrale care produc energie electrică şi termică de pe combustibil gaz natural către un alt combustibil primar", a declarat Răzvan Nicolescu pentru RFI.

Acesta susţine că suntem pe punctul de a fi cea mai sigură ţară din regiune. "După cum este cunoscut, în Uniunea Europeană suntem poziţionaţi pe locul trei la indicatorul de securitate energetică. Doar Danemarca şi Estonia au un indicator de securitate energetică mai bun decât al nostru. Nu-mi fac probleme că am putea fi afectaţi de o dispută între Rusia şi Ucraina pe tema gazelor", a spus Nicolescu.

Din păcate, adaugă acesta, România nu are capacităţi de a-şi ajuta vecinii chiar dacă în ultimii ani s-au făcut prograse pentru conectarea cu Republica Moldova, însă proiectul construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi nu este finalizat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ