Cum se pregăteşte Guvernul Ponta să scadă preţurile la gaze pentru populaţie

| 02 apr, 2014

Răzvan Nicolescu, ministrul a explicat că liberalizarea şi cadrul legal adoptat de către guvern creează posibilitatea ca producătorii şi consumatorii să negocieze direct preţul la gaz în funcţie de cerere şi ofertă.

În contextul liberalizării preţului la gazele naturale, o parte a mass-media a lansat pe piaţă o serie de exagerări şi manipulări vizavi de impactul negativ pe care îl va avea asupra consumatorilor creșterea de 2% preconizată pentru 1 aprilie. Pentru a aduce clarificări asupra acestui subiect, Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, a acordat un interviu cotidianului Adevărul în care a oferit lămuririle necesare cu privire la planul guvernului condus de Victor Ponta de a scădea preţurile la gaze pentru populaţie.

Ministrul Energiei a explicat că există trei elemente care influenţează preţul la gaz. Primul dintre acestea este reprezentat de creşterea mică la preţul gazului din producţia internă conform calendarului de liberalizare agreat cu FMI şi Comisia Europeană de către cabinetul condus de Emil Boc. Al doilea element care influenţează preţul la gaz este faptul că în această perioadă România înregistrează o scădere a importului, procentul consumului de gaz provenit din afara României destinat populaţiei diminuându-se de la 5% la 2,5%. În sfârşit, cel de al treilea factor care influenţeză preţul la gaze este reprezentat de ajustarea tarifelor la distribuţie.

Astfel, începând cu debutul lunii aprilie, cu toate că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a crescut preţul de achiziţionare a materiei prime cu 2%, pentru cea mai mare parte a consumatorilor, tariful la gaze va scădea datorită micşorării costurilor la distribuţie. Clienţii GDF Suez vor plăti cu 2% mai puţin ca urmare a faptului că distribuitorul francez de gaz are ’’fluxuri mari de gaze prin conducte şi este normal să practice tarife de distribuţie mai mici, pentru că au câştig din volume”, după cum a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE. Singurul distribuitor la care se va înregistra o creştere a tarifului la gaz este E.ON Gaz Moldova, care va majora preţul cu 1,75%. Pentru consumatorii ce sunt deserviţi de ceilalţi 40 de distribuitori din ţară, preţul la gaz scădea chiar şi cu până la 4%.

În ceea ce priveşte consumul industrial de gaz, ministrul a explicat că liberalizarea şi cadrul legal adoptat de către guvern creează posibilitatea ca producătorii şi consumatorii să negocieze direct preţul la gaz în funcţie de cerere şi ofertă. Oficialul a declarat că producătorii industriali au avantaj în negocierea preţului deoarece furnizorii nu au alternative, dat fiind că o scădere a cantităţii comercializate de gaz ar duce la oprirea extracţiei.

Răzvan Nicolescu a arătat că unii producători de gaz folosesc ’’incorect’’ calendarul de liberalizare negociat pentru populaţie şi micile companii chiar dacă piaţa este liberă. În acest context, ministrul delegat pentru Energie a declarat că guvernul ia în calcul impunerea unei taxe de 97% în cazul în care consumul de gaze şi locurile de muncă vor fi afectate negativ ca urmare a preţurilor cerute de producătorii de gaz pe piața liberă. De asemenea, cabinetul ia în calcul posibilitatea ca producătorii să fie obligați să tranzacționeze pe bursă o cotă parte din producție, astfel încât toți consumatorii industriali să aibă acces la gazul mai ieftin, din producția internă. „Intenţionez să propun în dezbatere publică un proiect prin care producătorii de gaz natural să fie obligaţi să tranzacţioneze pe bursă o anumită cantitate produsă pentru a da posibilitatea tuturor consumatorilor să aibă acces la gazul domestic, care este mai ieftin decât gazul importat din Rusia“, a declarat Răzvan Nicolescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 apr, 2014
Ana
La cei saraci nici boii nu trag
Pentru populatia din Moldova ar trebui sa fie preturile cele mai mici, pentru ca aici este polul frigului. La noi iarna vine in octombrie si se termina in mai.In toata aceasta perioda ne incalzim cu gaze. tot in Moldova este cea mai crunta saracie. Si tot aici se scumpeste gazul. A cam inceput sa n ajunga cutitul la os. Si rabdam, rabdam, dar si cand nu vom mai putea rabda, cand foamea ne va rascula...vorba poetului

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ