Răzvan Ungureanu o atacă pe EBA ca să lovească în Traian Băsescu

| 27 ian, 2014

Acum aproximativ doi ani de zile, Mihai Răzvan Ungureanu, proaspăt instalat în funcția de prim-ministru al României, cocheta cu ideea de a deveni succesorul lui Traian Băsescu.

De atunci încoace, premierul Unguent a decăzut în ochii președintelui, care, cu cinismul și pragmatismul binecunoscut, s-a debarasat rapid de tânărul politician și l-a lăsat să încaseze singur prejudiciul de imagine al unei guvernări care s-a remarcat doar prin mesele copioase și luxul cheltuielilor de protocol.

Nici ulterior, când fostul prim-ministru a încercat să își continue de unul singur aventura în politica românească și să își construiască un partid politic care să îl propulseze către culmile visate al puterii, Traian Băsescu nu i-a oferit lui Mihai Răzvan Ungureanu mai mult ajutor. Ba dimpotrivă, de fiecare dată când Ungureanu părea că se află într-o situație favorabilă, președintele i-a spulberat atu-urile de moment cu mișcări proprii.

Iar printre loviturile cele mai dureroase pe care i le-a administrat Traian Băsescu se numără înființarea Mișcării Populare, exact la momentul la care Mihai Răzvan Ungureanu încerca să coalizeze dreapta în jurul său și al Forței Civice. Președintele a născut însă în subteranele Cotroceniului un partid propriu, iar speranțele lui Mihai Răzvan Ungureanu de a încolona dreapta în spatele candidaturii sale la Președinția României s-au dus pe apa Sâmbetei.

A venit însă și momentul la care Mihai Răzvan Ungureanu îi poate plăti polițele președintelui. Lansată cu surle și trâmbițe, Mișcarea Populară nu a reușit să performeze conform planului, iar președintele se vede la doar câteva luni distanță de alegerile europarlamentare, lipsit de un vehicul electoral solid. Or, în absența unui asemenea vehicul, șansele mezinei lui Traian Băsescu de a mai prinde un fotoliu de europarlamentar sunt minime, iar președintele ticluiește de zor strategii pentru a remedia situația.

O asemenea strategie este și aceea ca EBA să candideze pe post de independent, la fel ca la precedentul scrutin europarlamentar. Dar, pentru reușita unei asemenea strategii, EBA are totuși nevoie să se sprijine pe o mașinărie din partid și, cum Mișcarea Populară este departe de a avea forța organizatorică necesară, președintelui i-ar fi căzut tare bine suportul lui Mihai Răzvan Ungureanu și al Forței Civice.

Numai că, surpriză, Ungureanu nu pare dispus să i-l ofere, cel puțin nu fără ca Elena Băsescu să se înscrie în Forța Civică. ”PDL-ul şi-a putut permite atunci (n.r. la anteriorul scrutin europarlamentar) aşa ceva, pentru că era destul de mare şi avea suficienţi membri ca să poată sacrifica o parte din voturile sale pentru Elena Băsescu, ceea ce partidul nostru, care are la ora actuală circa 15.000 de membri cu cotizaţia la zi, nu îşi poate permite în nici un caz. Noi susţinem candidaţii noştri, când o să fim şi noi un partid de 200.000 de membri, o să ne putem permite poate să susţinem şi nişte candidaţi din afara partidului”, a spus liderul Forţei Civice.

Altfel spus, Mihai Răzvan Ungureanu refuză să gireze o impostură de tipul celei prin care Elena Băsescu a ajuns europarlamentar și se arată dispus să sprijine candidatura acesteia pentru PE doar în măsura în care va putea dicta condițiile și va putea să culeagă roadele unui eventual succes. De unde putem trage concluzia că Ungureanu a învățat totuși ceva din experiența relației cu Traian Băsescu și vrea să se asigure că el și partidul său nu vor fi utilizați în campanie electorală doar pentru ca apoi să fie aruncați la coșul de gunoi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 ian, 2014
cantautor
mai autorule,parte din tara este sub nameti..
au murit oameni de frig..
guvernul,din incapacitate,a preferat sa inchida drumurile...
pe cine crezi tu ca intereseaza ,astazi,Eba sau MRU?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ