Reacția ANI, după adoptatarea proiectului care permite demnitarilor să-și angajeze rudele

| 06 apr, 17:45

Agenția Națională de Integritate (ANI) susține că modificarea de către Camera Deputaților a Legii 161/2003 restrânge cadrul normativ al incompatibilităților și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate și creează premise pentru generarea unor conflicte de interese.

Mai exact, aleșii au înlocuit sintagma "Conflictul de interese" cu "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi au eliminat trimiterea la articolul 301 din articolul 308.

"Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința opiniei publice faptul că modificarea Legii nr. 161/2003 (www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15081), adoptată marți, 4 aprilie, de către Camera Deputaților (Cameră decizională), restrânge cadrul normativ al incompatibilităților, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art.1, alin.1 din Legea nr.176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate", se arată într-un comunicat al ANI.

Potrivit documentului, ANI e emis încă din martie 2015, a emis un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea art. 82, alin. (1), lit.a) din Legea nr. 161/2003.

Totodată, în iunie 2015, ca urmare a adoptării de către Comisia juridică a Senatului a modificărilor art.82, alin.(1), lit.a) din Legea nr.161/2003, Agenția Națională de Integritate a atras atenția asupra implicațiilor pe care le poate avea această modificare legislativă.

Cu toate acestea, pe 4 aprilie, forma adoptată de către Camera Deputaților a adus o serie de modificări următoarelor articole din Legea nr.161/2003:

- partea introductivă și lit.a) ale alin.(1), art.82 — Incompatibilități privind calitatea de parlamentar; partea introductivă a alin.(1), art.84 — Incompatibilități privind funcția de membru al Guvernului;

- partea introductivă a alin.(1), art.85 — Incompatibilități privind funcția de prefect și subprefect;

- partea introductivă a alin.(1), art.87 — Incompatibilități privind funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean;

- partea introductivă a alin.(1), art.88 — Incompatibilități privind funcția de consilier local sau consilier județean; alin.(1), art.94 — Incompatibilități privind funcționarii publici.

"Agenția consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident, presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege", se mai arată în același comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ