Reacţia ministrului Daniel Constantin la scandalul cărnii infestate. Cum acţiona "reţeaua Salmonella"

| 30 oct, 2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reacţionat miercuri după declanşarea scandalului puilorposibil infestaţi cu Salmonella şi care ar fi ajuns în magazine Selgros din Bucureşti şi Braşov, provenind de la ferma companiei Avicola Călăraşi.

Ministrul a ţinut să dea asigurări că toate produsele din supermarketuri sunt sigure pentru comercializare, admiţând că pot exista şi excepţii, caz în care medicii veterinari trebuie să îşi facă datoria de a le descoperi.

"Toate produsele care sunt puse în comercializare sunt sigure. Există şi excepţii pe care le identificăm cu ajutorul medicilor veterinari", a spus Constantin, adăugând că speră ca scandalul puilor să nu pună o "umbră negativă" asupra activităţii medicilor veterinari.

Ministrul Agriculturii a menţionat că autorităţile "sunt vigilente" astfel ca produse neconforme să nu ajungă să fie comercializate.

Constantin a mai spus că evaziunea la carne este estimată la 40-60% din piaţă. Statul pierde anual circa 1,31 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale din principalele ramuri ale industriei alimentare, din care 230 de milioane de euro nu mai ajung în visteria statului din industria cărnii, potrivit calculelor gândul.

La rândul său, şeful ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat la GÂNDUL LIVE, că nimic din carnea contaminată "nu ajunge în consum pentru că pe flux sunt filtre multiple".

“Să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?”

Retragerea celor 13,5 tone de carne de pui suspectate că sunt infectate cu Salmonella a fost dispusă de ANSVSA pe baza informaţiilor din dosarul DNA. Procurorii au arătat că una dintre firmele implicate în aceast reţea de evaziune, Avicola Călăraşi, a livrat în luna septembrie către supermarketul Selgros cantităţi importante de carne alterată, roasă de şobolani, adusă în paleţi în care erau şi excremente de rozătoare.

Comercianţii, Selgros Braşov şi Selgros Cluj, au returnat carnea, însă Orlando Daher, unul dintre administratorii de la Avicola Călăraşi, a dispus reambalarea cărnii alterate, chiar dacă fusese informat de subordonaţi că aceasta este infestată cu Salmonella.

“La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO...sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv”, se arată în referatul procurorilor cu propunerile de arestare.

Conform documentului, la data de 16 septembrie Daher îi spune angajatului său Constantin Răducu: “...dai marfa aia care... a comandat şi Provitul şi ULS...”, iar angajatul îl informează că “...păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 şi ceva, lu' Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maşina cu 6 tone...”. La finalul discuţiei Orlando Daher îi ordonă lui Răducu “să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?”.

Avicola Călăraşi este deţinută de familia libaneză Daher, prin intermediul firmei Nutricom Olteniţa, listată la Bursa de Valori Bucureşti. La rândul ei, Nutricom este deţinută tot de familia lui Orlando Daher, unul dintre oamenii de afaceri învinuiţi de DNA în dosarul evaziunii din industria alimentară, şi de o firmă cipriotă – Agrigento Holding Limited.

Cel mai mare dosar de evaziune fiscală din industria alimentară a fost pus în mişcare de procurorii DNA, care au făcut luni 160 de percheziţii la sediile unor firme şi domicilii din Bucureşti, Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa. În dosar sunt vizate peste 100 de firme, multe fiind firme fantomă şi offshore, care sunt suspectate că sunt implicate într-un amplu circuit evazionist, care implică recuperări ilegale de TVA şi falsificări de acte pentru a evita plata taxelor. Patronii acestor firme, cetăţeni libanezi şi români, au provocat statului un prejudiciu de 50 de milioane de euro.

În acest circuit evazionist sunt implicate firme producătoare de carne şi produse din pui, precum Avicola Crevedia, Avicola Călăraşi, Avicola Tărtăşeşti. Procurorii suspectează că în reţea sunt implicaţi avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, respectiv ANAF.

În acest dosar au fost arestate preventiv 16 persoane, printre care şi procurorul Angela Nicolae, de la Parchetul General, şi fiul acesteia, care ar fi protejat reţeaua de evazionişti în schimbul şpăgilor. De asemenea, senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău este învinuit de procurori că a protejat această reţea şi a făcut trafic de influenţă la ANAF, primind în schimb şpagă în natură – 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 de kilograme ficat de pasăre, pe care a folosit-o la restaurantul său din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu.

Procurorul Angela Nicolae solicita bani oamenilor de afaceri investigaţi pentru evaziune pentru a le închide dosarele penale. Aceiaşi oameni de afaceri erau protejaţi de Bădălău şi de funcţionarii Ministerului de Finanţe.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 de firme implicate în circuitul evazionist şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la percheziţiile domiciliare efectuate în cele 160 locaţii au fost ridicate bunuri, bani şi bijuterii care vor fi indisponibilizate pentru recuperarea prejudiciului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ