Rechizitoriu DNA: Toți acești bani au fost predați lui Berca Gabriel la sediul partidului

| 17 aug, 17:33

Gabriel Berca a stabilit, din poziția de lider al organizației PDL Bacău, cuantumul sumelor pretinse și primite de fostul deputat Mihai Banu de la un om de afaceri, dar și destinația banilor, potrivit rechizitoriului prin care fostul senator și ministru de Interne a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

"Din coroborarea probatoriului (...) rezultă că în perioada aprilie 2010 — începutul anului 2012, persoana cu putere de decizie în cadrul organizației județene Bacău a PDL a fost inculpatul Berca Gabriel. Din această poziție, Berca Gabriel a stabilit atât sumele ce au fost pretinse și primite de Banu Mihai de la Rusu Viorel, cât și destinația acestor sume de bani, respectiv modul de cheltuire", se menționează în rechizitoriul consultat de Agerpres.

Procurorii mai susțin că din probele de la dosar rezultă, "dincolo de orice dubiu", că Berca i-a promis omului de afaceri, atât direct, cât și prin intermediul lui Banu, că își va folosi influența pe lângă factorii de decizie din cadrul Guvernului în vederea alocării banilor pentru lucrările pe care le executase la școala din comuna Ardeoani.

Pe parcursul urmăririi penale, Gabriel Berca a respins acuzațiile care i se aduc, susținând că nu a intervenit în favoarea firmei omului de afaceri Viorel Rusu și nu a avut nicio legătură cu finanțarea organizației PDL Bacău, pe care o conducea la momentul comiterii faptelor.

"Berca Gabriel a precizat că nu s-a implicat în alocarea fondurilor către comuna Ardeoani nici în perioada februarie-aprilie 2012 când a fost ministrul Administrației și Internelor, deși teoretic ar fi putut rezolva această problemă. (...) De asemenea, inculpatul a declarat că nu s-a întâlnit niciodată cu Rusu Viorel (cu excepția unor festivități/manifestări publice) și acesta nu i-a solicitat niciodată sprijinul pentru plata lucrărilor executate la școala Ardeoani.

Berca Gabriel a susținut că, deși a fost președintele PDL Bacău, nu știe cum a fost susținut financiar partidul, dacă au fost sponsori oficiali sau neoficiali ai partidului, care au fost sursele de finanțare în campaniile electorale (cu excepția cotizațiilor)", se arată în rechizitoriu.

În schimb, fostul deputat Mihai Banu a recunoscut că el și Berca stabileau, în perioada când s-au aflat la conducerea PDL Bacău, necesitățile financiare ale organizației, apoi sumele îi erau cerute lui Viorel Rusu.

"Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 și primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toți acești bani au fost predați lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de președinte al organizației și că acesta a stabilit destinația sumelor de bani, astfel: o parte din aceștia (aproximativ 50% din suma primită de la Rusu Viorel) erau destinați cheltuielilor partidului, iar diferența rămânea în posesia și la dispoziția lui Berca Gabriel, ca președinte de partid, cu titlul de 'cheltuieli de protocol'", se precizează în rechizitoriu.

Faptul că Berca cunoștea modul în care erau obținuți banii pentru organizația PDL Bacău și îl cunoștea pe omul de afaceri Viorel Rusu a fost confirmat de mai mulți martori audiați de procurorii DNA, printre care fostul deputat Adrian Popescu și fostul prefect Constantin Scripăț.

Procurorii DNA Bacău i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca și pe Mihai Banu, senator și, respectiv, deputat la data faptelor, pentru trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în dosar a fost deferit justiției, sub control judiciar, și Lucian Banu, pentru complicitate la trafic de influență.

DNA precizează că, în perioada aprilie 2010 — ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins și primit, atât pentru sine, cât și pentru formațiunea politică din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului.

Citeşte şi: Fostul ministru de Interne Gabriel Berca, trimis în judecată

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 aug, 10:55
elena
Pentru toate localitatile! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent numai oameni extrem de seriosi si interesati colaboreze cu noi, pentru a lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, in asa fel incat sa obtina castiguri imediate, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ