Relația României cu Comisia Europeană se află la maximul istoric de încredere

| 25 iul, 2013

În pofida faptului că cea mai mare parte a mass-media se rezumă în a aborda fie temele conflictuale de pe scena politică, fie subiectele de tip tabloid, evoluţii pozitive precum rezultatele economice înregistrate sub guvernarea USL şi confirmate oficial de către Comisia Europeană, sunt tratate marginal de către presă.

Guvernul Ponta are meritul că, după ce a preluat guvernarea într-o perioadă nefastă ca urmarea a măsurilor de austeritate iresponsabile asumate de către guvernările PDL, a reuşit să stabilizeze România şi să creeze premisele pentru o dezvoltarea economică durabilă în urma unor politici guvernamentale diferite. Cifrele sunt confirmate nu doar de realităţile din teren, ci inclusiv de Comisia Europeană care recunoaşte progresele reale pe zona macroeconomică înregistrate de ţara noastră.

În urma unor evaluari, experţii Comisiei Europene au catalogat oficial drepte “succese” cele două acorduri succesive încheiate cu autorităţile române. Raportul realizat de specialiştii de la Bruxelles cu privire la ultimele două acorduri cu România, din perioada 2009 – 2013, conţine mai multe concluzii pozitive referitoare la activitatea Guvernului din ultimul an.

Astfel, în evaluare se precizează că finanâele publice au fost consolidate, ajungând de la un deficit de 9% din PIB în 2009 la un deficit sub 3% în 2012, fiind aşteptate în continuare îmbunătăţiri în 2013 şi 2014 în direcţia atingerii obiectivului pe termen mediu privind un deficit de maxim 1% din PIB. Această îmbunătăţire importantă a permis Consiliului să abroge procedura de deficit bugetar excesiv, pe 21 iunie 2013.

De asemenea, date fiind proiecţiile contului curent, perspectivele bune privind intrările de fluxuri financiare şi rezervele mari ale BNR, nu este previzionat niciun gol de finanţare externă pentru anii 2013 şi 2014. Aceasta se traduce printr-o stabilitate macroeconomică ce va permite României să se achite de sarcinile bugetare şi să evite eventuale fricţiuni de pe piaţa europeană care ar putea afecta ţara noastră.

Un palier pe care România a obţinut performanţe notabile este cel legat de absorbţia fondurilor structurale, de coeziune şi pentru agricultură. Dacă la începutul programului rata de absorbţie era de aproximativ 0,9% (martie 2009), aceasta a cresuut la 25% în mai 2013. La momentul venirii USL la guvernare, cifra era la puţin peste 7%. Condiţiile macroeconomice îmbunătăţite şi majoritatea solidă a coaliţiei de guvernare oferă un cadru favorabil pentru implementarea reformelor structurale, necesare pentru a debloca potenţialul de creştere economică a României.

În acest context, România beneficiază de o imagine favorabilă în plan extern. Pieţele internationale au fost exploatate cu succes. Vizibilitatea internaţională a României a fost susţinuta prin includerea acesteia, începand cu martie 2013, în calcularea indicilor pentru pieţele emergente din partea JP Morgan şi Barclays.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit rolul Trezoreriei care şi-a construit un buffer ce acopera pe 4 luni nevoile de finantare, în timp ce consolidarea bugetară a contribuit la o reducere structurală a nevoilor guvernului de finanţare.

Acestea sunt doar o parte din evoluţiile favorabile în plan macroeconomic, bifate sub guvernarea USL şi care sunt recunoscute ca atare atât de către Comisia Europeană, cât şi de către partenerii externi ai României. Parcursul pozitiv trebuie însă continuat cu aceeaşi rigoare şi disciplină astfel încât impactul economic să se regăsească în creşteri importante privind nivelul de trai şi puterea de cumpărare a românilor.

Unul dintre principalii vectori de dezvoltare este reprezentat în continuare de către accesarea fondurilor europene. În contextul efectelor recesiunii, accesarea fondurilor europene reprezintă calea sigură către atragerea de capital care să genereze dezvoltarea economică. În mandatul Cabinetului Ponta, rata de absorbţie a fondurilor europene s-a triplat, ajungând la aproximativ 21%. Este atât rezultatul recrutării de specialişti în structurile statului responsabile de atragerea banilor europeni, cât şi al eforturilor Executivului de a relua programele de finanţare blocate anterior de guvernările PDL.

Până acum, Guvernul Ponta a demonstrat că poate gestiona eficient atragerea de bani europeni şi există toate datele ca rata actuala de absorbţie să fie optimizată şi în următorii ani. Coroborată cu Planul de Investiţii asumat de Executiv care generază deja locuri de muncă, viitorul României sună tot mai bine, România demonstrând că nu înşală nici aşteptările propriilor cetăţeni, nici pe cele ale partenerilor europeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ