Renegociere la Roşia Montană: Investitorul plăteşte mai mult şi va angaja doar români

| 31 aug, 2013

Noul proiect de lege privind exploatoarea de la Roşia Montană, aprobat de Guvern şi care urmează să fie trimis Parlamentul, presupune o renegociere cu Gold Corporation prin care a crescut redevenţa, participaţia statului şi garanţia de mediu.

Conform noului proiect, beneficiile statului cresc la 78% din beneficiile economice nete ale proiectului insemnând ce se produce, dupa scăderea investiţiilor iniţiale. Guvernul a negociat de asemenea şi creşterea redevenţei la 6% peste media europeană de 4% și creșterea participației statului la 25% din proiect.

În plus, investitorului i s-a solicitat să ofere asigurari privind angajarea doar de muncitori romani si de companii autohtone știut fiind că îndustria minieră generează niveluri înalte ale investiţiilor în mijloace fixe: uzine si echipamente, tehnologie.

Statul va avea de câştigat din proiectul Roşia Montană aproape 5,5 miliarde dolari, adică 2,3 miliarde dolari pentru bugetul naţional şi bugetele locale şi 2,9 miliarde beneficii directe în economie naţională. Prin proiectul negociat de guvern, investitorul se obligă să plătească 100 de milioane dolari pentru proiecte de conservare a patrimoniului și 146 milioane dolari pentru închiderea minei și reabilitarea mediului.

Parlamentarii discută deja despre proiect existând voci care vor să dea verde exploatării de resurse minerale pentru a crea locurile de muncă pe care politicienii le-au promis în campania de anul trecut. În USL, părerile sunt pozitive pentru crearea exploatare în condiţiile în care se respectă condiţiile de mediu: PNL a anunţat că exploatarea resurselor este binevenită, în condiții de rentabilitate pentru stat și de garanții clare de protecție a mediului. În PSD va fi decizie individuală, nu o decizie de partid, fiecare parlamentar votând conform propriei conștiințe.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 aug, 2013
Alexandru
vesti bune
vesti bune pentru Rosia Montana si pentru Romania. Ma astept acum sa inceapa cat mai curand proiectul!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ