Renovare de 200.000 mii euro pentru cel mai vechi spital din România

| 08 mar, 2014

Ridicată în 1735, clădirea care a găzduit primul spital de pe actualul teritoriu al României va beneficia de cosmetizare din partea Primăriei Timişoara. Aceasta a decis să aloce aproape 200.000 de euro pentru renovarea faţadelor ansamblului care găzduieşte în acest moment Clinica de Oftalmologie.

Deşi aflată în plin centrul Timişoarei şi are o istorie care i-ar face invidioşi pe locuitorii a numeroase alte oraşe, clădirea care în acest moment găzduieşte Clinica de Oftalmologie a oraşului nu a beneficiat în ultima perioadă de renovări la cel mai înalt nivel. Aici a fost deschis în secolul 18 primul spital de pe actualul teritoriu al României, potrivit adevarul.ro

În 1726 se înfiinţează „Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk”, asociaţie deosebit de activă în primii zece ani de existenţă. Pe lângă ridicarea primei statui a Sf. Nepomuk, care iniţial era poziţionată în mijlocul Pieţei Libertăţii, asociaţia reuşeşte să construiască şi un spital şi o farmacie, între 1735 şi 1737.

La terminare, spitalul şi farmacia sunt predate Ordinului Mizericordienilor, chemat la Timişoara în 1737 special pentru aceasta.

Un an mai târziu, Timişoara este lovită de epidemia de ciumă, iar Spitalul construit primeşte o importanţă colosală. De clădirea clinicii este lipită şi Biserica Misericordienilor (astăzi biserică Greco-catolică) construită de Caspar Dissel şi Johann Lechner între 1748-1753. Ambele clădiri sunt reconstruite în 1851 după un incendiu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ