Republica Moldova: Liderii noii alianţe proeuropene au convenit asupra candidaturii premierului

| 23 iul, 08:14

Liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Liberal (PL) - cele trei formaţiuni care au format o nouă alianţă de guvernare în Republica Moldova - au convenit asupra candidaturii primului ministru, urmând ca joi să fie făcut un anunţ cu privire la cine va fi exact nominalizat pentru fotoliul de premier, relatează IPN, citată de Agerpres.

 

UPDATE: Maia Sandu este candidatul PLDM pentru funcţia de premier. Acest lucru a fost confirmat de liderul PDM, Marian Lupu.

"Da, candidatul pentru funcţia de prim-ministru este doamna Maia Sandu, pe care am aşteptat-o. Colegii ne-au rugat să aibă loc mâine această întrevedere. Ora nu a fost stabilită. O să aşteptăm informaţii din partea colegilor", a precizat Lupu, potrivit Publika.md.

Maia Sandu este ministru al Educației din anul 2012. Anterior, timp de doi ani, a deținut funcția de consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale din Washington DC. Aceasta are 43 de ani și este necăsătorită.

Maia Sandu este absolventa facultăţii Management a Academiei de Studii Economice şi a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică, dar şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government.

Din 2007 până 2009 a îndeplinit funcţia de consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului. Tot în 2007 a fost coordonator de program al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

A mai deţinut funcţia de şef adjunct de direcţie la Ministerul Economiei, dar şi funcţia de economist în cadrul oficiului Băncii Mondiale din Chişinău.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri seara de către liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, transmite IPN.

'Am convenit cu partenerii de alianţă să nu divulgăm până mâine numele viitorului premier. Pot să spun că este un candidat care are integritate şi va fi un prim-ministru foarte bun', a spus Filat.

Liderul PLDM a spus că iniţial pentru funcţia de premier a fost propusă candidatura sa, dar aceasta a fost respinsă de către partenerii de alianţă. 'PLDM a înaintat iniţial candidatura lui Vlad Filat. Însă ceilalţi parteneri de coaliţie au invocat motive mai mult formale că liderii de partid nu ar trebui să iasă în evidenţă. Deoarece am promis că nu vom bloca nici sub un pretext formarea alianţei şi învestirea guvernului în această perioadă complicată, PLDM a desemnat un alt candidat', a explicat Filat.

Liderul PDM, Marian Lupu, a spus că s-a convenit şi asupra funcţiei de preşedinte al parlamentului, urmând ca joi dimineaţă să fie făcut un anunţ public în acest sens. 'S-au pus ultimele virgule pe proiectul parafat ieri. Acum se lucrează la redactarea stilistică. Mâine dimineaţă (joi) vom semna acordul de constituire a AIE 3', a subliniat Lupu.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a confirmat că formaţiunii pe care o conduce i-au revenit ministerele Mediului, Apărării, Educaţiei şi Transporturilor. 'S-a făcut o schemă, care cred că este una corectă, după un model european. Ne-am fi dorit şi alte ministere, însă nu va fi un guvern al unui partid, ci al unei alianţe, de la care oamenii aşteaptă schimbări', a spus Ghimpu.

După demisia prezentată la 16 iunie de premierul Chiril Gaburici, funcţia de şef interimar al guvernului de la Chişinău este asigurată de ministrul de externe, Natalia Gherman.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ