UNIREA începe: discuţii la Chişinău pentru crearea unui batalion comun de către România şi Moldova

| 22 iul, 10:46

Iniţiativa de formare de către România şi Republica Moldova a unui batalion comun de menţinere a păcii, la care ar putea participa şi militari din alte state, a constituit unul din subiectele principale ale discuţiilor purtate marţi la Chişinău de şeful Statului Major General al Armatei Române, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, cu conducerea militară a statului moldovean, potrivit Agerpres.

După cum aminteşte Radio Chişinău, ideea creării unei astfel de subunităţi a fost lansată în cadrul vizitei pe care ministrul moldovean al apărării Viorel Cibotaru a efectuat-o la Bucureşti în luna mai a acestui an.

Conform aceleiaşi surse, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, aflat de marţi într-o vizită în Republica Moldova, a avut întâlniri cu ministrul Viorel Cibotaru, precum şi cu omologul său de la Chişinău, generalul Igor Gorgan.

Oficialul militar român a subliniat, în cadrul întrevederii avute cu ministrul Cibotaru, dialogul constructiv dintre România şi Republica Moldova în domeniul apărării şi a reiterat disponibilitatea părţii române de a continua punerea în practică a proiectelor comune şi participarea, împreună cu militarii moldoveni, la exerciţiile multinaţionale şi bilaterale.

Totodată, părţile au discutat despre procesul de reformă al Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi contribuţia României la adaptarea sistemului de apărare al statului moldovean la standardele occidentale.

Ministrul Viorel Cibotaru s-a referit, la rândul său, la aprobarea, la sfârşitul lunii iunie, la Bruxelles, a Pachetului de consolidare a capabilităţilor de apărare pentru Republica Moldova şi a mulţumit României pentru sprijinul acordat în acest sens.

Tot marţi, generalul Ciucă s-a întâlnit cu şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Republicii Moldova, generalul de brigadă Igor Gorgan. Discuţiile s-au axat pe exerciţiile planificate pentru anul 2015 şi extinderea acestora pentru anul viitor. În acest context, generalul moldovean a vorbit despre aplicaţiile multinaţionale ''Efort comun 2015'', desfăşurate în prezent la Bălţi, la care participă şi un detaşament de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie ''Războieni'' al Armatei Române.

Potrivit Moldpres, şeful Statului Major General al Armatei Române va vizita miercuri Centrul de instruire al Brigăzii "Moldova", unde va asista la antrenamentele din cadrul exerciţiului multinaţional "Efort comun 2015".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 17:33
Ioan
Superoferta cu castiguri imediate! Iata in sfarsit o oferta noua, interesanta si profitabila prin care aveti posibilitatea reala de a castiga bani simplu, fara recrutari de oameni, fara batai de cap. Pur si simplu functioneaza! Va asteptam sa cereti mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ