REPUBLICA MOLDOVA: Partidul Liberal ameninţă cu părăsirea coaliţiei de guvernare

| 28 sep, 14:58

Partidul Liberal din Republica Moldova va părăsi alianţa de guvernare dacă pe parcursul lunii octombrie nu se va da curs condiţiilor avansate de această formaţiune şi incluse în Acordul de constituire a AIE-3 (Alianţa pentru Integrare Europeană-3), a declarat liderul liberal Mihai Ghimpu, potrivit agenţiei de presă IPN, potrivit Agerpres.

''În primul rând vrem să ne asigurăm de implementarea Acordului de asociere cu UE. Vrem să fie elucidat până la urmă furtul miliardului, iar vinovaţii să fie deferiţi justiţiei, să facă închisoare pentru aceasta. De asemenea, noi vom insista pentru acţiuni radicale în combaterea corupţiei. Noi nu am revenit la guvernare de dragul unor ministere, ci pentru a face ordine. Dacă nu suntem ascultaţi, la începutul lunii noiembrie părăsim alianţa'', a precizat Mihai Ghimpu.

Liderul liberalilor a avertizat totodată că s-ar putea repeta situaţia din 2001, când comuniştii au preluat puterea. ''În 2001, oamenii nu au votat pentru comunişti, ci împotriva fostei guvernări. În loc să progreseze, lucrurile au degenerat. În 2009, la guvernare au venit forţele proeuropene, dar lucrurile tot nu au progresat'', a afirmat preşedintele PL. 

El a mai declarat, potrivit portalului noi.md. că înţelege nemulţumirea cetăţenilor şi admite că situaţia în Republica Moldova s-a degradat, dar consideră că demisiile în lanţ, cerute de manifestanţii care protestează de peste trei săptămâni în centrul Chişinăului, ar duce la haos. În opinia sa, nici liderii partidelor de opoziţie şi nici reprezentanţii platformei civice ''Demnitate şi Adevăr'' nu urmăresc să soluţioneze problemele cetăţenilor, ci doar obiective de natură politică. 

Noua coaliţie AIE-3 a fost constituită în luna iulie a acestui an, în urma semnării, după lungi şi dificile negocieri, a unui acord între cele trei partide proeuropene de la Chişinău - Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal -, în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Crearea unei astfel de majorităţi parlamentare de către cele trei formaţiuni politice a fost convenită după demisia, în luna iunie, a guvernului condus de Chiril Gaburici, guvern susţinut de o alianţă minoritară a liberal-democraţilor şi democraţilor. 

De amintit că, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat au preferat o alianţă minoritară susţinută de comunişti, în detrimentul unei coaliţii proeuropene cu Partidul Liberal, al lui Mihai Ghimpu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ