REZULTATE PARŢIALE ALEGERI GRECIA: Alexis Tsipras a câştigat alegerile cu 35,5% din voturi UPDATE

| 21 sep, 08:04

Grecii au mers duminică la urne, într-un nou scrutin legislativ, al doilea din 2015 și al cincilea în șase ani, pentru a alege un nou Parlament după demisia din august a fostului premier Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a determinat organizarea acestor alegeri anticipate. Potrivit rezultatelor parţiale, partidul lui Tsipras a câştigat alegerile legislative cu 35,5% din voturi.

UPDATE 11.50 După numărarea a 99,44% din voturi, Syriza a obținut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament, cu patru mai puține decât la alegerile din ianuarie care l-au adus pentru prima dată pe Tsipras la putere. Coaliția Syriza-ANEL, anunțată de Tsipras la câteva ore după închiderea urnelor, ar urma să beneficieze de o majoritate de 155 de parlamentari, partidul naționalist condus de Panos Kammenos obținând 10 mandate (3,69% din voturi). Cele două partide au format și precedenta coaliție de guvernământ.

Pe poziția a doua s-a situat partidul de dreapta Noua Democrație (ND), condus de Vangelis Meimarakis, care a obținut 28,09% din voturi și 75 de mandate. Diferența dintre principalele două partide este cu câteva puncte procentuale mai mare decât au estimat sondajele. Pe următoarele locuri se situează formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii (6,99%, 18 parlamentari), socialiștii PASOK (6,28%, 17 parlamentari), comuniștii KKE (5,55%, 15 mandate), partidul centrist To Potami (4,09%, 11 parlamentari), Grecii Independenți (3,69%, 10 parlamentari) și Uniunea Centriștilor (3,43%, 9 parlamentari).

"Rezultatele sunt o surpriză, în contextul în care sondajele de opinie anticipau o cursă foarte strânsă între Syriza și Noua Democrație. În opinia mea, această victorie poate fi creditată numai lui Tsipras personal, care este în prezent politicianul cu cea mai mare atracție la publicul elen. Cu alte cuvinte, Tsipras, la fel ca în ianuarie, a fost factorul decisiv care a câștigat alegerile pentru Syriza, și nu agenda economică și politică a partidului", a declarat, pentru AGERPRES, Giorgos Triantafyllou, expert în cadrul think-tank-ului Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP).

 

UPDATE 23.50: Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a declarat că victoria sa și a formațiunii sale la alegerile legislative de duminică este o victorie a poporului elen și că grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani în fruntea unui nou guvern.

"În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani", a spus Tsipras în fața unei mulțimi de simpatizanți veniți să sărbătorească victoria în alegeri într-una din piețele din centrul Atenei.

"Am primit un mandat clar de a elimina corupția sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată", a mai afirmat Tsipras.

El a atras atenția că relansarea Greciei nu va veni ca prin minune, ci prin multă muncă. "Ne așteaptă vremuri dificile, dar, în același timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această lupte prin minune, ci prin multă muncă", a declarat liderul Syriza.

Tsipras a anunțat totodată că va forma un guvern de coaliție cu partidul suveranist de dreapta ANEL (Grecii Independenți), care a fost partener al Syriza și în executivul precedent.

"Ne unim forțele astăzi. Vom continua împreună", a spus Tsipras de la tribună, unde i s-a alăturat și Panos Kammenos, liderul ANEL, conform imaginilor transmise de televiziunile elene.

"Am primit un mandat clar de a da la o parte forțele care ne-au ținut pe loc", a mai declarat el, spunând că se simte 'răzbunat'. Tsipras a făcut aparent referire la deputații Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaționali și care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în parlament și determinându-l pe Tsipras să demisioneze și să convoace aceste alegeri anticipate.

După numărarea a peste 60% din buletinele de vot, Syriza, care ar obține 145 din cele 150 de locuri din parlament, ar dispune de o majoritate absolută de 155 de mandate cu sprijinul ANEL.

UPDATE, ORA 23.02. Conform rezultatelor parțiale după numărarea a peste 53% din buletinele de vot, Syriza a obținut 35,5% din voturi, în timp ce pentru Noua Democrație au votat 28% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Președintele francez Francois Hollande a salutat victoria Syriza şi a lui Alexis Tsipras în alegerile din Grecia, considerând-o "un mesaj important pentru stânga europeană". "Grecia va cunoaște o perioadă de stabilitate, cu o majoritate solidă", a declarat Francois Hollande, care se va duce la Atena "probabil în următoarele săptămâni".

"Este un succes important pentru Europa, care trebuie să asculte mesajul grecilor", a adăugat Hollande.

UPDATE 22.08: Alexis Tsipras, liderul partidului stângii radicale Syriza, care a câștigat detașat alegerile legislative de duminică din Grecia, a transmis pe Twitter că, după această victorie, "se deschide calea muncii și a luptelor".

"Ni se deschide în față calea muncii și a luptelor", a scris Tsipras pe Twitter, la mai puțin de o oră după ce principalul său rival, Vangelis Meimarakis, liderul partidului de dreapta Noua Democrație, și-a recunoscut înfrângerea, potrivit Agerpres.

Rezultatele oficiale parțiale după numărarea a 38,63% din voturi relevă un avans de peste 7 puncte procentuale pentru partidul Syriza, care a obținut 35,47% din voturi. Noua Democrație este cotată cu 28,07% din sufragii.

UPDATE 22.00 Partidul de stânga al fostului premier grec Alexis Tsipras, Syriza, a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Grecia cu 35,33% din voturi, urmând să obţină 144 de mandate din cele 300 din Parlament, potrivit rezultatelor parţiale, citate de The Guardian în ediţia electronică.

Potrivit rezultatelor oficiale prezentate de Ministerul grec de Interne după numărarea a 23% din voturile exprimate, Syriza s-a clasat pe primul loc cu 35,33% din sufragii. Conform estimărilor pe baza acestor rezultate, Syriza ar urma să obţină 144 de mandate în Parlament, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formaţiunii câştigătoare.

Formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie a obţinut 28,16% din voturi, conform rezultatelor parţiale, astfel că ar urma să aibă 75 de parlamentari. De altfel, lliderul partidului Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri.

Citeste si: Alexis Tsipras, optimist în ziua alegerilor: Grecii vor vota pentru un "guvern de luptă"

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii a obţinut 7,29% din voturi şi ar urma să aibă 20 de parlamentari, dar cel mai probabil nu va fi abordat în vederea formării unei coaliţii.

Socialiştii de la PASOK au câştigat 6,47% din sufragii (17 mandate), comuniştii de la KKE 5,52% (15 mandate), Grecii Independenţi (Anel) 3,72% (10 mandate), To Potami (Râul) 3,8% (10 mandate) şi Uniunea Centriştilor 3,5% (9 mandate).

Potrivit unor observatori citați de presa locală, prezența la urne, de aproximativ 60%, este una scăzută, în contextul în care votul în Grecia este obligatoriu, chiar dacă sancțiunile pentru absenteism nu se aplică.

UPDATE 21.54: Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democrație (ND), Vangelis Meimarakis, și-a recunoscut înfrângerea la alegerile legislative anticipate de duminică în fața principalului său rival, fostul premier Alexis Tsipras, președintele partidului de stânga Syriza, potrivit Agerpres.

"Rezultatul alegerilor pare să arate o victorie a Syriza și a domnului Tsipras", a declarat Meimarakis presei, adăugând că prioritatea țării este acum formarea unui guvern.

"Îl felicit și îi urez să creeze un guvern, de care este nevoie, și să vină în parlament", a mai spus liderul Noii Democrații.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de agenția Reuters, partidul lui Tsipras va forma un guvern în trei zile. Syriza ar urma să apeleze la sprijinul partidului de dreapta Grecii Independenți, cu care a format și precedenta coaliție de guvernare.

După numărarea a aproximativ 25% din voturi, Syriza a obținut 35,3% din voturi, conform Ministerului de Interne de la Atena. Noua Democrație a obținut 28,1% din sufragii, situându-se pe poziția secundă. Diferența dintre cele două partide este mai mare decât cea din sondajele de opinie. Pe baza acestor procente, formațiunea lui Tsipras ar obține 144 din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democrație — 75. Pentru a deține majoritatea, un partid trebuie beneficieze de 151 de mandate în legislativ.

Conform acelorași date ale Ministerului de Interne, rata de participare la vot a fost de 54,4%, comparativ cu 63,5% la scrutinul din ianuarie câștigat de asemenea de Tsipras.

Este a treia oară când grecii au fost chemați la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câștigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), și după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaționali.

UPDATE, ORA 19.21: Partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras s-a clasat pe prima poziție la alegerile parlamentare anticipate de duminică din Grecia.

Conform unui sondaj combinat de la cinci posturi de televiziune, Syriza ar obține între 30% și 34% din voturi, comparativ cu 36% la scrutinul din luna ianuarie, iar Noua Democrație între 28,5% și 32,5%.

Pe poziția a treia s-ar afla partidul de extremă dreaptă Zorii Aurii, care ar obține între 6,5% și 8% din voturi și cu care niciun alt partid nu vrea să se alieze în parlament. Pe următoarele locuri se situează PASOK (socialist) și KKE (comunist), cu procentaje între 5,5% și 7% din voturi, urmate de partidul de centru To Potami (4% — 5,5%), de Uniunea Centriștilor (3,2% — 4,2%), de partidul radical de dreapta Grecii Independenți (3% — 4%), fost partener al Syriza la guvernare, și Unitatea Populară (2,5% — 3,5%), formațiune creată de foștii membri ai Syriza care s-au opus acordului semnat în august de guvernul lui Tsipras cu creditorii internaționali.

Pragul minim pentru ca un partid să intre în parlament în Grecia este de 3%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ