Robert Cazanciuc, despre noile Coduri: Nu s-au semnalat niciun fel de chestiuni care să creeze blocaje

| 20 feb, 2014

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, la Alba Iulia, că, în discuţiile pe care le-a avut cu judecători şi procurori despre intrarea în vigoare a noilor Coduri, nu i-au fost semnalate niciun fel de chestiuni de natură a creea blocaje în sistem.

Robert Cazanciuc, care a vizitat joi instanţele şi parchete din Alba Iulia şi a participat la bilanţul activităţii pe 2013 a Curţii de Apel, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că, din discuţiile avute cu magistraţii, a rezultat că 'nici vorbă' ca noile coduri să producă blocaje, transmite Agerpres.

"Nu mi-au fost semnalate niciun fel de chestiuni de natură a creea blocaje în sistem", a declarat ministrul Justiţiei.

Acesta a menţionat că 'evident că sunt chestiuni care pot avea interpretări diferite, sunt instituţii noi şi până se creează o practică unitară o să mai dureze probabil ceva timp, dar nu există chestiuni de natură a creea blocaje'.

Robert Cazanciuc a spus că magistraţii au avut timp să parcurgă programe de pregătire profesională, fie la nivel central, fie local, amintind că cele două Coduri Penal şi de Procedură Penală au fost publicate în 2009 şi 2010.

"Au fost câţiva ani de zile la dispoziţie pentru a se obişnui cu anumite instituţii. Au fost parcurse şi unele modificări, dar nu de natură a schimba filozofia unor lucruri", a mai spus ministrul.

Întrebat dacă sunt asigurate resurse umane şi materiale pentru aplicarea noilor Coduri, ministrul a răspuns că, 'în cea mai mare parte, da'.

Cazanciuc a menţionat că, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, intrarea în vigoare a codurilor penale nu presupune o resursă umană importantă în plus, fiind vorba de doar câteva zeci de posturi de judecător la nivelul întregii ţări.

'În ansamblu însă, intrarea în vigoare a tuturor celor patru Coduri evident presupune o resursă umană, o resursă materială. De aceea, în 2012, Guvernul a aprobat un memorandum, care se întinde până în 2015, prin care anual să poată fi alocate resurse umane. E un angajament luat de Guvern şi, cu siguranţă, el va fi respectat pe măsură ce posturile libere din sistem se ocupă', a afirmat ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a apreciat că oamenii din sistem sunt extrem de hotărâţi şi de determinaţi să fie parte a procesului de reformă începută în urmă cu câţiva ani, cu intrarea în vigoare a codurilor civile, şi continuată acum cu noile codurile penale.

'Sigur, e un efort foarte mare pe care societatea românească l-a cerut sistemului judiciar prin intrarea în vigoare în interval de doi ani de zile a patru Coduri. Nu s-a întâmplat acest lucru aproape nicăieri în Europa. Pe o infrastructură de multe ori învechită, pe o schemă de personal care nu întodeauna a fost corect dimensionată, evident că pot să apară probleme', a subliniat ministrul.

Acesta a mai spus că sunt discuţii în jurul unor texte de lege, apreciind că, până la urmă, jurisprudenţa le va rezolva.

'Au fost discuţii pe texte de lege după ce erau în vigoare de aproape 50 de ani şi evident că acolo unde sunt doi jurişti pot să fie mai multe păreri şi, până la urmă, este în firescul lucrurilor. De aceea instanţele se cenzurează una pe alta, pentru că, uneori, în funcţie de probele administrate într-o cauză, în funcţie de viziunea judecătorului, evident pot să apară interpretări diferite', a explicat ministrul Justiţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ