Băsescu pune piedici Codului Penal

| 18 mar, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal.

Articolul 276 din Codul Penal, numit "Presiuni asupra justiţiei", abrogat recent de Parlament şi pe care Băsescu incriminează fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare în curs face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancţiunea ce se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

"Această infracţiune face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, «fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă»", scrie Băsescu.

El menţionează că introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut în vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, "drept principală raţiune asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penală în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora".

"«Faptele incriminate sunt inspirate din realităţile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvenţa, intensitatea şi de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influenţare sau intimidare din partea părţilor sau a reprezentanţilor acestora, în modalităţile arătate, pe durata desfăşurării unui proces, obţinându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparţialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obţinerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obţinerea unei atitudini ostile din partea magistraţilor». Astfel, raţiunile care au justificat introducerea acestei infracţiuni persistă şi, în consecinţă, abrogarea articolului ce sancţionează presiunile asupra justiţiei nu este oportună", afirmă Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe.

"Pe de altă parte, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe, sens în care considerăm că menţinerea în Codul Penal a infracţiunii de «Presiuni asupra justiţiei» are un efect descurajant pentru posibilele încercări de a influenţa sau a intimida magistraţii, prin declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare gravă legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs", afirmă preşedintele.

El adaugă că CSM nu a susţinut această propunere legislativă.

Băsescu spune că Articolul 276 din Codul Penal se opune declaraţiilor publice neadevărate făcute cu rea-credinţă şi nu are efecte asupra declaraţiilor prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim.

Înainte de abrogarea de către Parlament, articolul în cauză a generat divergenţe în presă. În timp ce unii jurnalişti şi asociaţii au susţinut că menţinerea lui ar însemna o îngrădire a libertăţii de exprimare, unii analişti au apreciat că prin abrogarea articolului unii ziarişti ar putea continua să facă presiuni asupra justiţiei, în numele acestei libertăţi de exprimare.

Antena 3 a fost cea care a susţinut cel mai vehement ca articolul să fie abrogat. Televiziunea lui Dan Voiculescu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare, este cea care a fost acuzată cel mai des că face presiuni asupra procurorilor şi judecătorilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mar, 2014
Liviu
Băsescu este cel mai mare hot, controlează toată justiția, dacă justiția ar fi funcționat cum trebuie Băsescu era la Jilava de mult.
19 mar, 2014
pacepa
base lasa-ne
basescu este cel mai mare criminal al romaniei numai rau a facut acestei tari .sa se duca la jilava ca acolo este locul lui.
19 mar, 2014
pixel
basescu controleaza justitia!
nu e adevarat voiculescus au antenistii fac presiuni asupra justitiei sau a procurorilor. e deja bine cunoscut faptul ca domnul basescu se ocupa cu controlarea justitiei si a institutiilor statului roman. ca doar de-aia nu functioneaza nimic cum trebuie
19 mar, 2014
kiaburu
marinarul vrea la jilava
basescu a pus probleme de cand a iesit presedintele acestei tari intregului popor care l-a votat pe niste iluzii.dar o sa plateasca cu varf si indesat pentru incalcarea legii si a constitutiei ca nimeni nu este mai presus de lege.
18 mar, 2014
PEDAGOGUL
Basescu - un individ periculos
Basescu controleaza sistemul judiciar din Romania. Antena 3 este un post impartial de televiziune care prezinta neregulile din sistemul judiciar.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ