Niţu: Noul Cod penal este mult mai dur pentru infractori, chiar dacă pedepsele sunt mai mici

| 06 feb, 2014

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi la CSM că nu este adevărat că noul Cod Penal (CP) este favorabil infractorilor şi că, dimpotrivă, este mai dur, chiar dacă pedepsele sunt mai mici.

"Am tot auzit în spaţiul public că 'noul cod, raiul infractorilor'. Nu este aşa. Am publicat şi pe site-ul Ministerului Public o notă de studiu prin care demonstrăm cu argumente juridice că nu este aşa. Noul cod, la o analiză extrem de atentă, este mult mai dur decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici. Sunt câteva elemente care sunt strâns legate între ele care ne pot duce la această concluzie. Termenele de prescripţie specială, este o dată şi încă o dată, nu doar la jumătate cum a fost înainte. Nu mai spun ca în caz de concurs (n.r. de infracţiuni) şi de recidivă eşti obligat ca judecător să dispui spor, ceea ce până acum nu exista. (...) Practic, orice act faci întrerupe cursul prescripţiei. Înainte doar dacă făceai acte ce trebuiau comunicate învinuitului întrerupeau cursul prescripţiei", a afirmat Niţu, conform Agerpres.

Şeful MP a precizat că dacă se va face o analiză ştiinţifică a acestor coduri se va vedea că 'sunt coduri europene şi care pot fi aplicate'.

'Bineînţeles, există anumite neclarităţi. Eu încerc să văd partea lor bună şi încerc să găsesc soluţii pentru ca aceste coduri să fie aplicate. (...) Aparent putem spune cu privire la mai multe instituţii că ne-ar putea produce probleme. (...) Aceste coduri vin cu noi strategii şi viziuni europene. Colegii noştri care au lucrat la aceste coduri de-a lungul timpului nu au inventat ei instituţia. Au studiat ce se întâmplă în statele Uniunii Europene şi încercăm să ne adaptăm şi noi la ceea ce este în Europa. Dacă nouă ne place să mergem la Paris sau la Viena, trebuie să ajungem ca şi justiţia să fie ca la Paris şi ca la Viena. Nu trebuie sa fim închistaţi sau să ne sperie noul' , a mai arătat el.

Legat de revizuirea Constituţiei, Tiberiu Niţu a spus că nu este în posesia proiectului.

'Tot ce ştiu este din mass-media. Aştept să primesc şi eu în mod oficial un astfel de proiect', a subliniat procurorul general.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ