Tiberiu Nițu: Trimiterea dosarului Revoluției la parchetul militar nu afectează urmărirea penală

| 06 mar, 2014

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a precizat, joi, că trimiterea dosarului Revoluției la parchetul militar nu afectează urmărirea penală.

El a explicat că, potrivit modificărilor din noul Cod de procedură penală, cauza va fi trimisă parchetului militar deoarece sunt cercetați atât militari, cât și civil, iar în această situație competența aparține procurorilor militari.

Despre respectarea calendarului stabilit în acest dosar în urma unei decizii a CEDO, șeful Ministerului Public a susținut că acesta nu va fi schimbat.

"Cu siguranță poate fi respectat, pentru că trimiterea cauzei de la parchetul civil la parchetul militar presupune o continuitate, și nu o fractură în ceea ce privește efectuarea urmăririi penale", a afirmat Nițu.

El a mai precizat că actualele prevederi nu sunt în contradicție cu o decizie anterioară a Curții Constituționale a României, care prevedea că, atunci când sunt militari și civili într-un dosar, să fie judecați și anchetați de o instanță civilă și, respectiv, de un parchet civil.

"Momentan nu se bat cap în cap. Practica CEDO a statuat că persoanele civile trebuie judecate de instanțe civile. Nu a avut în vedere cine efectuează urmărirea penală. Acesta este principiul de la care trebuie să plecăm. Codul de procedură penală reglementează faptul că în situația urmăririi penale, nu a judecății, ancheta o efectuează procurorii militari. La finalul anchetei, procurorii militari, dacă consideră că soluția este de trimitere în judecată, vor sesiza instanța civilă, dar urmărirea penală o face procurorul militar și această soluție nu presupune o fractură, o rupere a urmăririi penale ", a mai explicat procurorul general.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ