Kovesi: Încetarea delegărilor lui Papici şi Alexandru a creat vulnerabilitate şi a perturbat activitatea DNA

| 09 oct, 2013

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la TVR 1 că încetarea delegării pe funcţiile de conducere ale procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru a creat vulnerabilitate şi a perturbat activitatea DNA.

"Încetarea delegărilor pe funcţiile de conducere atât a procurorului şef Lucian Papici, dar şi a doamnei procuror şef adjunct Mariana Alexandru a creat o vulnerabilitate şi a perturbat oarecum activitatea DNA. Pentru că cei doi procurori şefi cu funcţii de conducere aveau nişte priorităţi, aveau stabilite nişte reguli în activitate, dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care a fost făcută această, dacă vreţi să îi spunem, înlocuire sau schimbare din funcţie", a precizat Kovesi la Televiziunea Publică, conform Agerpres.

Ea a afirmat că modul în care a fost făcută înlocuirea celor doi ''nu a fost una corectă'' şi a precizat că nu a primit nicio explicaţie referitoare la acest lucru. Kovesi a spus că, potrivit regulamentului DNA, şeful acestei direcţii, printre principalele atribuţii, are şi atribuţia de a recomanda procurorului general delegarea în funcţii de conducere sau în funcţii de execuţie a procurorilor.

"Cu privire la încetarea acestor ordine de delegare, nu a fost cerută nicio astfel de recomandare şi nu a fost cerută recomandare nici pentru numirea celor doi procurori şefi care au fost delegaţi în funcţii de conducere. (...) Regulamentul nu prevede dacă este necesară o recomandare scrisă sau verbală, însă pot să vă spun că de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţii de conducere sau nicio delegare în DNA nu s-a făcut fără o recomandare din partea procurorului şef al DNA sau a celorlalţi procurori cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei", a mai spus şeful DNA.

Laura Kovesi a susţinut că procurorul general Tiberiu Niţu a discutat cu ea în momentul în care a sunat-o şi i-a spus că a încetat delegările celor doi procurori şefi cu funcţii de conducere şi că a delegat alţi procurori.

Ea a precizat că i-a cerut explicaţii, însă nu le-a primit.

"Sigur că i-am spus părerea pe care v-am spus-o şi dumneavoastră, de altfel. (...) Nu am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi s-a spus că este decizia pe care şi-o asumă şi urmează să îmi trimită aceste ordine prin fax pentru a le pune în aplicare. (...) Nu vreau sa fac speculaţii, pot doar să vă spun că cei doi procurori cărora li s-a încetat delegarea din punct de vedere profesional au avut o activitate meritorie în ultimii ani în calitate de şefi ai acestei secţii şi au respectat toate atribuţiile pe care le aveau", a subliniat şeful DNA.

Laura Codruţa Kovesi a spus că nu i s-a părut normal ca după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului şef Lucian Papici să i se înceteze delegarea.

"Nu am nimic personal sau nu contest capacităţile profesionale ale celor doi procurori care au fost delegaţi, însă modalitatea în care s-a procedat nu este corectă", a subliniat Kovesi.

Nu există dosare penale referitoare la Roşia Montană cu urmărirea penală începută

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a spus că în prezent pe rolul DNA nu există dosare penale referitoare la Roşia Montană cu urmărirea penală începută.

"Au fost dosare în lucru care au vizat activităţi referitoare la Roşia Montană. O parte din ele au fost închise în cursul anilor trecuţi. Pot să vă spun că în acest moment nu avem dosare penale cu urmărirea penală începută. Nu a fost nimeni învinuit pentru diverse fapte penale", a afirmat şeful DNA, la TVR 1.

Întrebată dacă există şi varianta autosesizării în cazul acesta, Kovesi a punctat că nu se fac publice informaţii decât după începerea urmăririi penale. "Nu facem public informaţii decât după începerea urmăririi penale, ca atare nu pot să vă spun decât că până în acest moment nu avem dosare penale în care să fie începută urmărirea penală", a arătat Kovesi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ