Băsescu: Oameni pe care i-am sprijinit să fie miniştri îmi dau lecţii despre numirea procurorilor

| 03 mar, 2014

Preşedintele Băsescu a declarat că nu o să uite, pentru că l-a durut, că oameni care i-au fost aproape şi pe care i-a sprijinit să fie miniştri îl critică la TV pe tema numirii procurorilor, iar întrebat dacă se referă la Monica Macovei, a spus: "La cine vreţi dumneavoastră". Băsescu a mai declarat că nu are o problemă cu procurorul general, Tiberiu Niţu, dar va reacţiona atunci când acesta va face "trăznăi".

El a precizat, duminică, la B1TV, că desemnarea procurorilor este un subiect sensibil pentru el.

"Îmi aduc aminte câţi oameni lipsiţi de corectitudine faţă de mine mă criticau că nu l-am numit pe Morar la Parchetul General şi de ce o numesc pe Kovesi la DNA. I-am considerat cu atât mai incorecţi (...) când în acea perioadă mie îmi era extrem de greu, cu o majoritate în Parlament de peste 70% şi cu o lege care spunea că cel care face propunerile este ministrul Justuiţiei... Şi, din studioul ăsta, exact oameni care au scris legea îmi dădeau lecţii. Şi asta nu o să uit niciodată", a comentat preşedintele.

Traian Băsescu a continuat: "Îmi dădeau lecţii şi îmi spuneau cum am trădat eu Parchetul, în timp ce ei sunt de ani buni pe la Bruxelles, şi cel care s-a luptat aici, zi de zi, pentru protejarea intervenţiilor în Parchete şi în justiţie, am fost eu. E uşor să vii de la Bruxelles, o dată pe săptămână, să o faci pe profesorul, dar pe acei oameni îi consider că au fost mai necinstiţi faţă de mine decât salariaţii care mă atacă seară de seară, pentru că mi-au fost aproape".

Întrebat dacă se referă la Monica Macovei, Traian Băsescu a replicat: "Mă refer la cine vreţi dumneavoastră".

"Le-am fost aproape, i-am sprijinit să facă politică, i-am sprijinit să fie miniştri pe picioarele lor şi necontrolaţi de partide şi apoi îmi dădeau lecţii, când ei ştiau că au modificat legea, pentru că legea nu a fost cu propunere de la ministru, ci de la CSM. Lucrul ăsta nu o să îl uit. (..) Oameni care au contat pentru tine şi de dragul imaginii lor, până şi pe cel care i-a luat dintr-un ONG şi i-am spus eşti ministru, şi când îi auzeam cum povesteau cum l-au găsit pe Morar, când eu ştiu că am avut o singură exigenţă: caut-l pe procutorul care a avut curaj să aresteze un senator PD", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a arătat că nu a fost niciodată la bilanţurile DNA, DIICOT, ci doar la Parchetul General şi a adăugat că pentru aceşti oameni trebuia să se ducă, să le mulţumească, că este ultimul an de mandat, iar ei au devenit puternici în mandatul lui.

"Aşa nu am vrut să le stric ziua de bilanţ cu interpretările care ar fi urmat", a mai declarat Traian Băsescu.

Băsescu: Nu am o problemă cu Niţu, pentru mine e ca apa sfinţită

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1TV, că nu are o problemă cu procurorul general, Tiberiu Niţu, dar va reacţiona atunci când acesta va face "trăznăi" precum cea a numirii unor procurori care erau clienţi politici.

"Cu Niţu n-am o problemă, cred că n-are el înţelegerea funcţiei pe care o deţine, pentru că eu n-o să-l sun niciodată pentru vreun dosar, dar când o sa facă trăznăi, de genul numirii cu delegaţie a unor procurori care sunt clienţi politici, la aia o să reacţionez întotdeauna, pentru că e obligaţia mea constituţională", a spus preşedintele Traian Băsescu, întrebat dacă este mulţumit de activitatea Procurorului General.

"Altfel pentru mine e ca apa sfinţită. E asumat de premier, e revoluţionar", a mai spus Traian Băsescu.

Referitor la schimbările făcute de Niţu, Băsescu a spus că le-a făcut "pe presiune politică". Totodată, preşedintele s-a declarat dezamăgit de faptul că Tiberiu Niţu şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-au promis că vor face modificări la Codul de Procedură Penală, dar nu le-au mai făcut.

"Pe mine m-a dezamăgit cumplit faptul că discutasem pe 6 ianuarie, la bilanţul CSM, modificările care sunt necesare înainte de intrarea în vigoare a Codurilor şi a spus şi domnul Niţu, a spus şi domnul ministru Cazanciuc că se vor face şi nu le-au mai făcut. Iată, pentru ASF au putut să treacă într-o noapte o Ordonanţă de Urgenţă. Pentru justiţie n-au găsit resursele de voinţă politică să corecteze nişte erori din Codul de procedură", a subliniat şeful statului.

Referitor la o declaraţie a lui Niţu privind dosarele din sertare, Băsescu a spus: "Da, să le scoată din sertare, dacă sunt în sertare, şi să le dea drumul".

Pe de altă parte, Traian Băsescu a glumit, comparând opulenţa din casa fostului procuror general al Ucrainei cu averea lui Tiberiu Niţu.

"M-a şocat ce era la Procurorul general care nu era într-o casă a Procurorului general al Ucrainei, era într-o casă a lui (...) La noi, Niţu are doar o bucată de pământ, ca revoluţionar", a spus Băsescu, râzând.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ