Băsescu: În programul de guvernare aprobat în Parlament se vorbeşte de USL, dar USL nu mai e

| 02 mar, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că problema legată de programul de guvernare aprobat în Parlament este faptul că în acesta se vorbeşte despre USL, Uniune care în acest moment nu mai există şi ar fi mai corect ca premierul să predea mandatul.

El a citat din programul de guvernare, în care se făcea referire la "Guvernul USL". "Problema unui nou guvern în configuraţia anunţată de premier este că pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeşte de USL, iar acum unul din partidele din USL a ieşit de la guvernare, iar guvernarea este USD plus UDMR şi nu este USD plus PNL", a precizat Traian Băsescu, adăugând că în programul de guvernare este menţionat de 13 ori USL ca fiind "forţa politică ce-şi asumă susţinerea guvernului pentru atingerea obiectivelor". "Or, nu mai avem USL, avem un alt partid care intră în guvernare, UDMR", a subliniat şeful statului. "Aici au fost şi puţin imprudenţi: când ai o alianţă la ce ţii neapărat să nu vorbeşti numai de Guvern în programul de guvernare, să introduci USL ca factor activ în realizarea programului de guvernare", a mai spus Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, dacă premierul vine cu un alt program de guvernare în Parlament, în care nu se mai vorbeşte de USL, ştie că este vorba despre un nou Guvern. Totodată, preşedintele a subliniat că Antonescu l-a atenţionat pe Victor Ponta că "trebuie să depună mandatul, exact pe baza faptului că ştia discuţia de peste 50% (...) şi ştia că programul este pe numele USL".

Traian Băsescu a precizat că Parlamentul nu poate rezolva problema, pentru că "dacă, spre exemplu, ar merge cu un program de guvernare, Victor Ponta ar recunoaşte că este un guvern nou".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1Tv, că se va consulta, luni, cu specialişti pentru a vedea condiţiile în care noul Guvern poate fi instalat fără încălcarea Constituţiei, menţionând că USL, care a câştigat peste 50% la alegeri, nu mai există, iar mai corect ar fi ca premierul să predea mandatul.

Preşedintele a spus că premierul Ponta a fost desemnat fără consultarea altor partide în afara celor din USL pentru că Uniunea, înscrisă ca formaţiune, câştigase la alegeri peste 50%. "Ei au refuzat să vină ca partide, au venit toţi trei, Victor Ponta , Constantin, preşedintele PC, şi Crin Atonescu. Celelalte partide n-au mai fost chemate la negocieri pentru că e articol constituţional când un partid câştigă cu 50% e obligatorie desemnarea premierului de la acel partid. Ei au spus «N-am candidat ca partide, ci ca alianţă, Victor Ponta e candidatul acestei formaţiuni politice cu peste 50%»", a spus Băsescu.

Potrivit preşedintelui, acum partea care a câştigat peste 50% "a căzut". "Ei nu mai sunt împreună. Un premier desemnat pe un articol constituţional nu mai are legitimitate când acel articol constituţional nu mai e valabil", a spus Băsescu.

El a menţionat că se va consulta serios, luni, cu specialişti, dacă Guvernul poate fi învestit cu actualul premier, pentru că nu vrea să creeze un precedent de încălcare a Constituţiei.

Şeful statului a spus că în această situaţie mai corect ar fi ca premierul să-şi depună mandatul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că va face tot ce ţine de el pentru o instalare constituţională a Guvernului şi pentru respectarea Constituţiei, el menţionând că face şi o sugestie: "Citiţi Programul aprobat de Parlament, pentru curiozitate".

Întrebat, după declaraţia de presă privind situaţia din Ucraina, despre negocierile amânate dintre USD şi UDMR pentru formarea Guvernului, Băsescu a răspuns: "Despre Guvern vorbim mâine". "Vă asigur că vreau să vorbesc, dar nu vreau să ascund un subiect atât de important. Vreau să înţelegeţi asta. Subiectul Ucraina este extrem de important şi cred că nu este momentul să îl amestec cu alte subiecte, de politică internă", a adăugat şeful statului.

El a precizat că va face ce ţine de el pentru o instalare constituţională a Guvernului. "Ce vă asigur este că, din punctul meu de vedere, voi face tot ce ţine de mine pentru o instalare consituţională a Guvernului şi pentru respectarea tuturor articolelor din Constituţie", a mai spus Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ