Nu vrei? Atunci ia de la Băsescu

| 03 mar, 2014

De la debutul crizei din USL şi până la decizia asumată de Crin Antonescu de a retrage PNL-ul din cadrul coaliţiei de guvernare, Traian Băsescu a transmis constant semnale de aşa-zisă îngrijorare cu privire la stabilitatea guvernării. A adoptat acelaşi ton condescendent, solicitând închiderea disensiunilor, fără a uita să muştruluiască mai ales PSD-ul şi pe preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta.

În realitate, prea puţin îi păsa lui Băsescu despre ce se întâmplă la guvernare. Discursul pretins responsabil este praf în ochii ignoranţilor care, în cei peste nouă ani de când Traian Băsescu se află la Cotroceni nu au înţeles că aveam de-a face cu un personaj exclusiv conflictual şi total neinteresat în asigurarea unui climat de normalitate pe scena politică.

Cea mai nouă probă a ipocriziei lui Traian Băsescu este legată de poziţionarea sa pe tema probabilei cooptări la guvernare a UDMR. Astfel, dacă până acum a făcut apel la stabilitate şi la un climat propice bunei guvernări, şeful statului a dat-o la întors. Contextul e relativ simplu. USL s-a destructurat prin plecarea PNL. USD a demarat negocierile pentru asigurarea unei majorităţi stabile în Legislativ. UDMR a acceptat invitaţia USD. Băsescu s-a supărat.

Astfel, preşedintele l-a atacat pe premier pentru opţiunea cooptării UDMR la guvernare, susţinând că nu exclude un ”protocol secret” pe care el însă nu-l va accepta, mai ales că Uniunea lui Kelemen Hunor a avut şi în trecut ”pretenţii excesive”. ”N-aş vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu ştiu, dar vreau să previn. Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR care uneori are solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poată adresa în limba maghiară, dar adresează-te, frate, cu translator. Să li se răspundă în relaţia cu autorităţile în limba maghiară. Uite au un preşedinte care nu vorbeşte în limba maghiară”, a declarat Traian Băsescu.

Să reluăm deci: preşedintele Băsescu face apel la stabilitate, iar când premierul Ponta invită UDMR la negocieri în numele acelei stabilităţi clamate de şeful statului, brusc UDMR este etchetată ca formaţiune cu „solicitări excesive”. Curat murdar, vorba lui Caragiale. Când eforturile pentru recalibrarea majorităţii dau roade, Traian Băsescu face din nou ceea ce ştie mai bine – iese la atac şi încearcă discreditarea actorilor implicaţi. Aşa încât şeful statului nu a obţinut altceva decât ostilizarea încă unui actor politic – UDMR-ul.

Politica de alianţe din Legislativ reprezintă un element care nu-l priveşte direct pe şeful statului. Dacă premierul şi partidul pe care îl conduce reuşesc să negocieze o majoritate parlamentară viabilă şi transparentă, atunci orice alte discuţii pe care şeful statului încearcă să le genereze pe această temă sunt în van. Numai că Traian Băsescu trăieşte nostalgia momentelor sale de „glorie”, când Cotroceniul avea linie directă cu Palatul Victoria, via Emil Boc şi când PDL-ul era formaţiunea dominantă în Parlament.

Acele vremuri au apus. La fel cum, în noiembrie, Traian Băsescu va înceta în a-şi mai pune amprenta distructivă asupra scenei politice din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ