Presa, mult mai atentă la ce spune Ponta decât la ce spune Antonescu

| 02 mar, 2014

O permanentă sursă de frustrări și conflicte mărunte între Crin Antonescu și Victor Ponta, încă de la începutul USL, din 2011, a constituit-o evoluția ambilor în sondaje, respectiv performanțele discrepante în ceea ce privește gestionarea propriului capital de imagine.

Comparația între cei doi politicieni s-a impus firesc, având în vedere că ambii erau politicieni tineri, ajunși recent la cârma propriului partid și, în plus, porneau umăr la umăr cu același capital de popularitate care a asigurat victoria zdrobitoare a USL în 2012. Comparația între cei doi apărea cu atât mai interesantă cu cât unul reprezenta stânga, iar celălalt dreapta politică. Clivajul de imagine dintre cei doi a fost remarcat imediat și a provocat uimire. Deși social-democratul Ponta era în primele linii ale guvernării și, conform teoriilor tradiționale, ar fi trebuit să sufere un proces de corodare, sondajele l-au dat mereu ca favorit. Una din explicațiile oferite de analiștii politici ai momentului, de bun simț, amintea de situația precară în care a preluat premierul Victor Ponta economia românească, chinuită în fel și chip de Băsescu, Boc și MRU. Acest fapt și doctrina social-democrată, l-au constrâns aproape pe Ponta să vină cât mai rapid cu o serie de măsuri rectificative. De acolo de unde rămăsese blocat de revoltele populare din primăvara geroasă a lui 2012, șurubul social nu mai putea fi decât slăbit. Aceasta ar fi justificat, printre altele, valul de simpatie și popularitatea crescândă a primului-ministru Victor Ponta, care în loc să scadă în sondaje creștea, cu toate atacurile propagandistice dure la care a fost supus din partea președintelui Traian Băsescu. Problema cu această teorie, însă, a fost că lăsa fără explicație căderea în aceleași sondaje ale celuilalt co-președinte USL, Crin Antonescu.

Acesta a ajuns recent la performanța negativă de a fi devansat în preferințele românilor până și de Traian Băsescu. Pur și simplu, putem spune că românii nu l-au înghițit niciodată pe Crin Antonescu, cu toate planurile sale ambițioase prin care vizează funcția supremă în cursa pentru Cotroceni...

Discrepanțele de imagine amintite au provocat un serie nesfârșită de animozități la vârf, în USL, Antonescu simțindu-se din ce în ce mai incomod, pe măsură ce termenul limită al cursei prezidențiale presa iar procentele sale se prăbușeau. Sigur că acest detaliu nu putea fi ignorat nici de către criticii acestuia, din interiorul uniunii. Din ce în ce mai multe voci s-au făcut auzite, din ambele partide, care cereau abordarea prezidențialelor cu luciditate maximă și, deci, reevaluarea șanselor candidatului USL pentru Cotroceni. Antonescu nu i-a putut ierta niciodată lui Victor Ponta acest avantaj evident de popularitate, pe care toți adversarii liberalului l-au speculat la maxim împotriva acestuia. Credem că, cel puțin psihologic vorbind, acesta a fost unul din principalele motive de tensiune majoră, care în ultimă instanță a și provocat ruptura definitivă dintre cei doi co-președinți, pe fondul irascibilității și neîncrederii cronice a liderului PNL.

Acum, politic vorbind, acest episod al colaborării celor doi poate fi considerat închis. Chiar dacă Victor Ponta a ținut să sublinieze până în ultima clipă disponibilitatea sa, mâna întinsă cu generozitate nu mai poate fi considerată valabilă după momentul precis al intrării la guvernare a formațiunii maghiarilor. Aceștia vor umple breșa provocată în bordajul USL de dezertarea liberalilor și din clipa în care următorul guvern își va intra în atribuții, orice cale de întoarcere pentru liberalii lui Antonescu va fi definitiv și ermetic închisă. Spre amuzamentul unora, relația politică care se încheie în acest fel, abrupt, îi mai rezervă liderului PNL o ultimă umilință, de adio. Așa cum în timpul funcționării USL, orice ar fi făcut Antonescu, tot Ponta era mai bine văzut și acum, la fel. Cu tot tapajul mediatic extins din pricina scandalului politic al ruperii USL, atenția mass media nu s-a împărțit în proporții egale, între cei doi lideri politici. Deși Antonescu a fost cel carea provocat ruptura USL iar declarațiile sale au fost cele mai agresive, tonul uzual fiind cel ultimativ, presa a fost mai interesată de ce avea de zis premierul Victor Ponta. Cel puțin așa rezultă din ultima analiză de monitorizare făcută publică de Mediafax: Victor Ponta a fost mult mai mediatizat faţă de preşedintele PNL Crin Antonescu în cele 20 de zile de criză politică, soldată cu ruperea USL şi ieşirea liberalilor de la guvernare, relevă analiza dată publicităţii la finele săptămânii trecute. Din 6 februarie până în 26 februarie, deci de la demisia lui Chițoiu și până la anunțarea ruperii USL, apariţiile în media ale premierului Victor Ponta au fost peste cele ale liderului liberal în toate mediile monitorizate: 788 la 429 în presa centrală, 2301 la 1928 la posturile de televiziune, 1190 la 1155 pe posturile de radio şi 36476 faţă de 20926 în on-line.

Ca și până acum, cifrele sunt cele care îi fac viața amară lui Crin Antonescu...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ