Plagiatul lui Victor Ponta, din nou în instanţă

| 03 mar, 2014

Magistraţii Curţii Supreme decid luni dacă procurorii vor ancheta sau nu acuzaţia de plagiat care i-a fost adusă în urmă cu doi ani premierului Victor Ponta.

Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru au contestat decizia Parchetului General prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Victor Ponta este acuzat că a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării cu titlul „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, teză publicată în 2010.

Politicienii Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru şi filologul Adrian Papahagi au fost cei care au semnat şi depus la Parchetul General o plângere penală împotriva lui Victor Ponta, în luna august 2012. Cei trei au susţinut că o carte publicată de premier în anul 2010 nu ar fi în totalitate opera lui. Mai exact, ei au arătat că în această carte sunt preluate pasaje extinse din lucrarea de doctorat a premierului, dar şi altele dintr-o lucrare a unui jurist francez.

„Această carte, pentru care domnul Ponta Victor Viorel şi-a însuşit atât drepturi morale, cât şi patrimoniale, conţine 113 pagini copiate prin metoda copy-paste din operele altor patru autori”, se arăta într-un comunicat transmis de politicianul Mihai Neamţu.

Procurorii au început cercetările în aprilie 2013 şi au cerut punctul de vedere al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. Răspunsul experţilor a fost comunicat Parchetului pe 15 mai. O zi mai târziu a venit şi concluzia procurorului de caz: neînceperea urmăririi penale pe numele lui Victor Ponta. Aşa că dosarul a fost închis.

„În urma analizei comparative a operelor s-a constatat că lucrarea în litigiu are o structură proprie, care exprimă amprenta personală a autorului şi nu se aseamănă ca tot unitar cu vreuna din lucrările presupus a fi plagiate”, se arăta în rezoluţia Parchetului General deschisă în acest dosar.

Citeşte mai mult pe digi24.ro.

Tag-uri: Plagiat, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ