Tiberiu Niţu: În sistemul nostru, dacă stai şi aştepţi ca cineva să urle pentru tine, mai bine pleci

| 23 ian, 2014

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că în sistemul judiciar, "dacă stai şi îţi este frică şi aştepţi ca cineva să urle pentru tine şi să-ţi apere ceva, mai bine pleci".

Niţu s-a adresat membrilor CSM în cadrul discuţiilor purtate pe marginea raportului Inspecţiei Judiciare (IJ), privitor la afirmaţiile făcute de unii policieni în contextul retragerii delegării procurorului Lucian Papici.

În cadrul discuţiilor, s-a făcut referire şi la declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu în prima şedinţă de plen a CSM din 2013, în 6 ianuarie, atunci când a fost aleasă conducerea consiliului - "Domnule Niţu, o să vă mai sun".

"Eu nu mă plâng. Eu nu mă plâng pentru că am 18 ani în magistratură, nu mi-a fost teamă şi nu mi-e teamă de criminali, persoane pe care le-am cercetat şi care în prezent sunt în penitenciar şi unii au ieşit din penitenciar, oameni care, chiar de altă naţionalitate sau de altă cetăţenie, care ar fi putut să îmi pună în pericol viaţa, familia, şi aşa mai departe. Deci nu mi-e frică de acele persoane. Vă rog să-mi fie iertare. Nu minimalizez pe nimeni, dar să nu vă închipuiţi că mă apuc să-mi fie teamă sau că o să-mi fie teamă de cine ştie ce declaraţii sau de cine ştie ce telefoane vreodată. Aţi auzit şi dumneavoastră că telefoane veţi putea primi şi dumneavoastră. Nu văd pe faţa dumneavoastră că v-ar fi teamă de telefon. Nici mie nu mi-e teamă de telefon. Şi nu mi-e teamă şi nu mă plâng şi nu mă voi plânge", le-a spus Tiberiu Niţu colegilor din CSM.

Procurorul general al României a subliniat faptul că nu s-a plâns de posibilitatea primirii vreunui telefon, însă nici membrii CSM nu au reacţionat în vreun fel în acest context.

"Nu aţi considerat necesar că astfel de discuţii ar putea să afecteze independenţa cuiva. Eu mi-am exercitat atribuţiile conform legii. Nu am încălcat legea şi, cât timp am o astfel de atitudine şi poziţie, nu îmi va fi frică de nimeni şi de niciun telefon şi de nicio scrisoare şi de nicio altă ameninţare. În momentul în care voi considera sau voi aprecia că îmi este frică de ceva sau de cineva, vă voi anunţa şi voi pleca. (...) Atât timp cât eşti în stare singur, indiferent de orice presiune, să-ţi exerciţi atribuţiile, eu zic că este bine să fii acolo şi să-ţi exerciţi atribuţiile", a subliniat Niţu.

Tiberiu Niţu şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că membrii CSM nu au avut nicio reacţie la momentul în care el ar fi fost supus "unor întrebări sau unor telefoane".

"Am văzut că sunt personajul principal în acel raport al Inspecţiei Judiciare. Nu sunt surprins pentru că se pare că sunt personajul principal în general şi în plenul CSM. Deşi suntem 18 membri, cuvântul mi-a fost adresat în principal mie. Dar rămân surprins că vă puneţi problema acum despre aceste discuţii. Aţi intervenit foarte repede săptămâna trecută cu declaraţiile oricărui inculpat prin ţara asta, în schimb când a fost vorba despre procurorul general, instituţia procurorului general, acest personaj important în sistemul de justiţie din România, supus unor întrebări şi telefoane, nu aţi avut nicio reacţie", le-a spus Tiberiu Niţu membrilor CSM, în şedinţa de plen de joi.

Raportul IJ privitor la afirmaţiile policienilor în contextul retragerii delegării procurorului Lucian Papici a fost finalizat şi transmis CSM, în 13 ianuarie, consiliul urmând să-l ia în discuţie în plen, pe 30 ianuarie, şi să decidă dacă şi-l însuşeşte sau nu.

Potrivit raportului, declaraţiile făcute de politicieni în contextul încetării delegării procurorului Lucian Papici la şefia Secţiei I din DNA nu au afectat independenţa justiţiei.

La şedinţa CSM din 6 ianuarie, preşedintele Băsescu a avut un schimb de replici cu Tiberiu Niţu, căruia i-a spus că îl va mai suna când vor fi probleme în funcţionarea sistemului, Niţu răspunzând că el nu i-a spus nici să-l sune, nici să nu-l sune şi că nu s-a dus nicăieri, la care Băsescu a spus: "Ei, nu v-aţi dus".

Şeful statului declara în 3 octombrie 2013, la o zi după ce procurorul general al României anunţa că nu a mai prelungit mandatul lui Lucian Papici la conducera Secţiei I din DNA, că a avut o discuţie cu Tiberiu Niţu, arătând că a acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ