România, a treia cea mai energofagă economie din Europa

| 13 mai, 2013

România consumă de două ori şi jumătate mai multă energie decât media europeană. Acest lucru clasează ţara noastră în topul celor mai energofage economii din întreaga Europă.

Având un consum de energie de două ori mai mare dcecât media europeană, România nu are producători industriali competitivi, arată Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal.

"Câteva considerente despre partea de resurse minerale. De ce România este un net importator de produse energetice atât de mult? Nu discutăm partea de exploatare a resurselor naturale. În primul rând pentru că avem o eficienţă energetică foarte scăzută a economiei, deşi ea s-a mai îmbunătăţit în timp. În momentul de faţă sunt a treia cea mai energofagă economie din Europa. Consumăm ca să producem acelaşi lucru, ca să producem 1000 de euro echivalent PIB, consumăm cam de două ori şi ceva mai multă energie decât consumă media europeană", a declarat Ionuţ Dumitru la conferinţa "România în tabloul de bord al Uniunii Europene".

Acesta a declarat că nu ai cum să fii competitiv cu un asemenea consum energetic ridicat.

"Oricât de multe subvenţii am cere la energia electrică pentru diverşi producători industriali, dacă ei nu se retehnologizează, să îşi reducă consumurile tehnologie, nu o să fie competitivi în veci, putem să le dăm energia gratis sau aproape gratis. Dacă nu reduc consumul energetic avem o mare problemă de competitivitate. Tehnologia noastră este de anii 70-80 şi cifrele vorbesc de la sine", a mai spus Ionuţ Dumitru.

Banca Naţională a României (BNR) împreună cu publicaţia cursdeguvernare.ro şi BCR organizează luni o conferinţă având ca temă "România în tabloul de bord al Uniunii Europene".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ