România are rezerve de 9,25 miliarde de euro în caz de criză majoră. Cât timp ajung aceşti bani

| 10 dec, 2014

România are un fond de rezervă (fond tampon / buffer - n.r.) de 9,25 miliarde de euro, care îi permite statului, într-o situaţie ipotetică de criză economică severă, să îşi acopere pe o perioadă de 6-7 luni toate obligaţiile financiare, fără să se împrumute, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov: "Dacă ar veni o criză extrem de puternică în Europa sau la nivel mondial, România, fără să se împrumute, fără să apeleze la niciun fel de artificii, între şase şi şapte luni, ar avea o plasă de siguranţă să-şi plătească toate obligaţiile pe care le are faţă de cetăţeni - salarii, pensii".

Oficialul MFP a făcut aceste precizări după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora o parte din cheltuielile bugetului pentru 2015 vor fi acoperite din buffer-ul 'lăsat moştenire din vremea premierului Emil Boc'.

'Noi (statul român, în 2009 - n.r.) ne-am împrumutat cinci miliarde (euro - n.r.) să avem o plasă de garanţie. Când a plecat Emil Boc (din funcţia de premier - n.r.) a lăsat într-adevăr un buffer de 4,1 miliarde euro, o plasă de siguranţă, dacă ar veni o criză economică, noi să avem pentru patru luni de zile să plătim tot ce înseamnă pensii, salarii. Nu numai că nu am luat niciun cent din acei 4,1 miliarde euro, dar azi avem 9,25 miliarde euro. Plasa de siguranţă este de peste şase luni', a afirmat Vâlcov, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte bugetul pe 2015, Vâlcov a explicat că s-a renunţat la alte buffere (fonduri de rezervă), respectiv la sumele suplimentare care, conform unei cutume a MFP, erau blocate până spre sfârşitul anului la toate capitolele de cheltuieli (10% din cheltuieli).

Citeşte şi: Vâlcov, despre negocierile cu FMI: O parte din cheltuieli vor fi acoperite din bufferele lăsate de Emil Boc

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 dec, 2014
Cozma Lavinia
Polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ