România avertizată de Comisia Europeană că se confruntă cu riscuri ridicate privind sustenabilitatea finanţelor publice

| 25 ian, 22:29

Comisia Europeană a avertizat, luni, că 11 state europene, printre care și România, se confruntă cu riscuri ridicate la adresa sustenabilității finanțelor publice deoarece nivelul datoriei lor va fi ridicat chiar și peste 10 ani, transmite Reuters.

Într-un raport privind sustenabilitatea fiscală, Comisia Europeană susține că Franța, Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Croația, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda și Marea Britanie se confruntă cu riscuri ridicate. Raportul nu se referă la Grecia și Cipru care sunt încă în programe de asistență financiară.

Informațiile au la bază estimările macroeconomice publicate de CE în noiembrie 2015.

Raportul nu conține recomandări urmând ca, ulterior, Comisia Europeană să prezinte recomandări specifice fiecărei țări.

Statele cu cele mai bune performanțe în privința sustenabilității fiscale sunt Danemarca, Germania, Estonia și Letonia.

În cazul României, în raport se arată că pe termen scurt țara nu se confruntă cu riscuri semnificative de presiuni fiscale, deși unele variabile (cum ar fi poziția investițiilor internaționale nete) ar putea indica spre unele posibile dificultăți pe termen scurt.

Pe termen mediu, în condiții normale și fără o schimbare a politicii fiscale, datoria publică a României ar putea crește la peste 60% din PIB în 2026. Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează că datoria României ar putea scădea la aproximativ 35% din PIB în 2026 dacă balanța structurală va fi în linie cu MTO (medium-term objective) iar țara va respecta prevederile Pactului de Stabilitate și Creștere.

În plus, apar riscuri pe termen lung care derivă din poziția bugetară inițială nefavorabilă, la care se adaugă cheltuielile publice legate de îmbătrânirea populației.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ