România, cea mai abruptă scădere din Ue a producţiei industriale faţă de luna precedentă

| 12 iul, 2013

România a înregistrat, în luna mai faţă de aprilie, cea mai abruptă scădere din UE a producţiei industriale, de 10,7%, în timp ce indicatorul a coborât cu 0,6% la nivelul Uniunii, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

Producţia industrială, în serie ajustată sezonier, a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,6% în UE în luna mai faţă de aprilie, se arată într-un comunicat transmis vineri de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a coborât cu 2,3% în zona euro şi cu 2,1% în UE, iar sectorul bunurilor de capital s-a contractat cu 1,5%, respectiv 1,9%. Producţia din energie a urcat cu 0,1% în zona euro şi a scăzut cu 0,3% în UE, iar industria bunurilor intermediare a crescut cu 0,4%, respectiv 0,2%. Producţia de bunuri de uz curent a urcat cu 0,6% în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în UE.

La nivelul statelor membre, cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate în:  România (-10,7%, ), Lituania (6,3%), Suedia (-3,8%).

La polul opus s-a situat: Portugalia (+6,1%), Letonia (+2,2%), Estonia (+2%).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia industrială a scăzut cu 1,3% în zona euro, respectiv cu 1,6% în UE.

Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut cu 6,2% în zona euro şi cu 5,1% în UE; sectorul bunurilor intermediare a coborât cu 2,6% în fiecare dintre cele două grupe de ţări; industria bunurilor de capital a înregistrat o contracţie de 0,9%. Producţia din energie a avansat cu 0,2% în zona euro, dar a scăzut cu 1,9% în UE, iar sectorul bunurilor de uz curent a crescut cu 0,1% în zona euro şi a scăzut cu 0,7% în UE.

În ceea ce priveşte statele membre, cele mai abrupte scăderi ale producţiei industriale au fost înregistrate în Irlanda şi Suedia (-7,7% fiecare), Bulgaria (-6%) şi Finlanda (-5,3%). Cele mai puternice creşteri au fost raportate de Lituania (+21,6%), Estonia (+6,3%) şi Portugalia (+4,5%). În România, producţia industrială a afişat o scădere anuală de 3,8%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ