România inventatoare

| 03 apr, 2014

În perioada 2-4 aprilie, România participă cu un stand naţional la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva cu 24 de invenţii, acestora adăugându-se alte 8 invenţii româneşti care au un regim independent.

În cadrul evenimentului, România va fi reprezentată şi la nivelul juriului de către Radu-Ioan Munteanu, fost rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Doru-Dumitru Palade, fost ministru al Cercetarii si Tehnologiei, Constantin Oprean, preşedintele Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi Mircea Tudor, presedinte al MBTelecom, distins cu Marele Premiu al Salonului de la Geneva in anul 2009.

La standul ţării noastre de la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva se va organiza, pe 4 aprilie, Ziua României, eveniment ce se doreşte să promoveze cercetarea naţională. La eveniment vor participa alături de delegaţia inventatorilor români şi reprezentanţi ai Ambasadei României în Elveţia, Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi organizaţiilor internaţionale cu sediul în Ţara Cantoanelor. 

Prezenţa unui număr ridicat de invenţii româneşti la Salonul Internaţional de la Generva nu este deloc întâmplătoare. Aceasta este rezultatul sprijinului de care s-a bucurat domeniul cercetării şi inovaţiei în mandatul premierului Victor Ponta. În acest sens, trebuie menţionată creşterea fondurilor acordate cercetării,  bugetul alocat acestui domeniu a fost de 1,6 miliarde de lei în anul 2013, cel mai mare începând cu 2009. În anul 2014, cheltuielile pentru cercetare au crescut la 1,9 miliarde, asigurând astfel finanţarea proiectelor de inovaţie. De altfel, România se aliniază Strategiei Europa 2020 care prevede creşterea finanţării în domeniul cercetări şi dezvoltării. Ţara noastră  şi-a propus atingerea a 2% din PIB la cheltuieli pentru cercetare până în 2020.

Unul dintre proiectele de marcă ale cercetării româneşti este construcţia unui laser de mare putere la Măgurele ce va concentra investiţii de peste un miliard de euro şi va crea în total 13.000 de locuri de muncă. Aici îşi vor desfăşura activitates 1.000 de cercetători din toată lumea, din care 200 vor fi angajaţi permanent.  Proiectului de la Măgurele i se va adăuga în viitor şi cel din domeniul nuclear al Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti care a fost catalogat de interes naţional pentru a facilita atragerea de fonduri europene şi internaţionale prin colaborarea cu SUA şi Italia. Proiectul de la Piteşti este necesar în contextul în care cercetarea nucleară efectuată în cadrul Institutului va fi utilă pentru dezvoltarea grupurilor trei și patru de la Cernavodă, cât și pentru alte proiecte de același gen.

Guvernul a adoptat măsuri de stimulare a cercetării prin finanţarea stimulării inovaţiei în domeniul privat şi sprijinirea dezvoltării resurselor umane, cu orientare spre cercetare-dezvoltare pentru sectoare cu potenţial de creştere. Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu a declarat că guvernul  încurajează întreprinderile prin subvenţionarea activităţilor care furnizează noi produse sau procese pe piaţă. De asemenea, conform ministrului Costoiu, Executivul ’’va dezvolta instrumente financiare pentru a sprijini în mod direct întreprinderile pentru a aplica rezultatele CDI (Cercetare-Dezvoltare-Inovaţie), precum şi măsurile de sprijin al institutelor şi universităţilor CDI, cu scopul de a permite întreprinderilor să acceseze cunoştinţele, abilităţile din domeniul consultanţei, facilităţile alocate cercetării şi resursele umane de înaltă calificare profesională", a declarat Mihnea Costoiu.

Totodată, premierul Victor Ponta a anunţat semnarea contractelor POS CCE şi POSDRU ce însumează fonduri europene în valoare de 250 de milioane de euro. Banii europeni vor merge în investiţii în capitalul uman.

Prezenţa masivă a României la Salonul Internaţional de la Geneva precum şi rezultatele prolifice înregistrate de ţara noastră pe zona cercetării şi inovaţiei vin astfel să confirme faptul că decizia de a prioritiza investiţiile şi către aceste domenii a fost una inspirată, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 apr, 2014
cantautor
acesti inventatori,sunt in majoritate doctori..
DL.Ponta este si el ,doctor...
de fapt,discutia se poarta intre ei,doctorii...
nu s-ar fi luat atatea inventii la salon,daca nu era Ponta
daca se vor castiga medalii,va fi tot meritul lui Ponta..
daca se vor lua mai putine,va fi din cauza lui Basescu
nerusinata mai esti mai fetita on-line Prahova...
04 apr, 2014
Alex Muresan
Dra Bran, Va rog, sa nu politizati stiinta!
Afirmatia dvs "rezultatul sprijinului de care s-a bucurat domeniul cercetării şi inovaţiei în mandatul premierului Victor Ponta" se vrea a fi doar informativa, dar nu este decat partinitoare din ce reiese atat direct cat si din cele ulterioare. Va rog, inainte de 2009 cum a fost bugetul, oare mai mare? Si chiar daca nu a fost NU ar trebui pomenit numele nici unui politician cum ca ar fi marit "ACELA" bugetul, ci doar ca guvernul a decis marirea bugetului si atat, fara vreo referire directa la vreun personaj! Din respect pt STIINTA!
De mentionat ca din 2009 Romania a intrat, cel putin pana in 2012, intr-o criza financiara mondiala acuta, care defapt nu s-a terminat si poate ca altele erau prioritatile, desi stiinta nu ar trebui deloc data la o parte ci ajutata pt ca poate sa ne scoata din multe probleme prin inventiile utile.
Si chiar si mister Ponta a facut prea putin, de ce a asteptat pana in 2014, de ce nu s-au adus fonduri euopene mai multe si mai devreme?! Nu numai Ponta este un ignorant la adresa stiintei si doar atent la buzunarul propriu ci si toti ceilalti si opozitia, si nu au miscat cat trebuia nici pt stiinta nici pt invatamant, medicina, asig sociale, agricultura, industrie si armata! Mai ales ca fondurile europene sunt aproape imposibil de deturnat/furat si deci: cum, nu le iese nimic politicienilor, baronilor, smecherilor de aici(cele enumerate anterior)?! Atunci de ce sa-si bata capul?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ