România îşi confirmă statutul de tigru economic al Europei de Est

| 06 iun, 2014

Înainte de debutul crizei, România se afla în plutonul tărilor performante din punct de vedere economic şi, ca urmare, reprezenta o destinaţie atractivă pentru investitorii străini.

După măsurile de austeritate implementate de guvernele portocalii, ţara noastră a început să fie ocolită de companiile care doreau să îşi relocheze afacerile. Odată însă cu relansarea economiei de către guvernul condus de Victor Ponta, România a reintrat în forţă pe harta investitorilor.

Conform unui studiu dat publicităţii joi, realizat de Institutul pentru Studii Economice
Internaţionale (WIIW), ţara noastră şi Bulgaria sunt singurele state din cadrul Uniunii Europene din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est în care investiţiile au crescut în anul 2013. Astfel, conform datelor publicate de WIIW, România a avut o creştere a investiţiilor străine directe de 27,4%, în timp ce Bulgaria a înregistrat o apreciere modestă de doar 2,1%.

Institutul precizează că investiţiile din Europa Centrală şi de Est au fost afectate de fenomenul „deleveraging” ce presupune efortul companiilor străine de a-şi reduce expunerea pe pieţele din ţările acestei regiuni. Totodată, experţii WIIW atrag atenţia că 11 dintre cei mai noi membri ai UE au scăderi de două treimi ale investiţiilor străine directe. Studiul mai arată că investiţiile au scăzut drastic în 23 de state membre ale Uniunii şi „alarmant” în Slovacia şi Polonia.

Creşterea investiţiilor străine în ţara noastră se datorează măsurilor luate de executivul condus de Victor Ponta care a implementat o serie de politici menite să stimuleze mediul de afaceri din România şi să crească atractivitatea investiţională a ţării noastre. Ca dovadă a măsurilor inspirate luate de cabinetele conduse Victor Ponta, în 2013 investiţiile străine în ţara noastră au crescut la 2,71 miliarde euro, cu 26,8% mai mult decât în anul 2012, cel mai înalt nivel după patru ani de la izbucnirea crizei economice. Trendul de anul trecut este menţinut şi în 2014,. În primele trei luni ale anului curent, investiţiile au cunoscut o creştere cu 30,1% faţă de perioada similară din 2013, totalizând 570 milioane euro.

Faptul că ţara noastră reprezintă o atracţie pentru firmele străine a fost remarcat şi de compania londoneză de audit Ernst&Young care în luna mai a raportat că România a urcat pe locul trei în topul celor mai atractive destinaţii pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est. În clasamentul companiei de audit, ţara noastră era devansată doar de Polonia şi Cehia, însă dacă România va menţine actualul ritm de creştere va ajunge în 2015 pe locul al doilea.

În acelaşi timp, nici agenţiile de rating internaţionale nu au ignorat evoluţia macroeconomică a ţării noastre. În acest an, Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch au crescut calificativul acordat României la nivelul „investment grade”. Majorarea ratingului de ţară al României va contribui semnificativ la creşterea investiţiilor în perioada imediat următoare.

Evaluările agenţiilor de rating, politicile de stimulare a investiţiilor întreprinse de guvern dar şi evoluţia macroeconomică a ţării noastre vor atrage pe mai departe companiile străine care văd în Romania o destinaţie sigură către care să îşi direcţioneze capitalul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 iun, 2014
ion
Mintiti si voi mai credibil,nu asa cu gura plina,ca sa fiti mai credibili...Zau,ca sunteti penibili,prea evident ca sunteti aserviti..ce dracului...
06 iun, 2014
canciautor
ai dreptate baiete...
cand Romania va ajunge un elefant economic,Gruia Stoica va putea primi si CFR-ul pe gratis,asa cum probabil i s-a promis..
banuiesc ca esti ruda cu el,ia spune,cine a luat spaga?
macar de rusine ca l-a amanat pe om,pe investitorul strategic,i-a dat o parte inapoi?
06 iun, 2014
mircea ardelean
romania performanta datorita ciumelor rosii!
george se pare ca acuma ai cazut din pod ,ori consideri tu poporul roman prost,adica ce-a facut guvernul ponta?da ne-a bagat 36 noi taxe si impozite si a saracit aceasta tara,gandeste logic si nu dezinfirma caci rad si curcile de tine!!
06 iun, 2014
Gruia Birtalan
PPDD are un set de 100 de masuri economice...
intrat la guvernare,le va implementa..
majoritatea masurilor prevad ca poporul sa ajunga actionarul principal in economie..
e bine deci,acum,insa se pare ca o sa fie si mai bine
daca mai vin si investitori straini,e minunat..
atentie insa la 2 aspecte:
1.daca vin prea multi imediat,ar putea fi inflatie de investitori..si e rau,pentru economie si bine pentru ministri..
2.daca vin prea tarziu,economia ar putea fi deplin privatizata de poporul OTV si e rau si pentru economie si pentru ministri...
pentru votanti nu se schimba nimic..ajutoarele sociale nu se taie
o sa ploua cu ele,ca si cu galetile in toamna

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ