România, pe ultimul loc în UE la numărul de deșeuri valorificate

| 22 feb, 15:06

Circa 5% din deșeuri sunt valorificate la nivel de țară, ceea ce plasează România pe ultimul loc în UE, conform datelor Institutului pentru Politici Publice.

"România și-a stabilit, în Strategia Națională de Dezvoltare a Deșeurilor 2014 — 2020, o țintă ambițioasă privind valorificarea prin reciclare a deșeurilor de ambalaje — 55% cotă de reciclare pe cele patru fracții (hârtie, sticlă, plastic și metal). Cu toate acestea, în prezent, la nivelul țării noastre sunt valorificate aproximativ 5% din deșeuri, conform datelor comunicate de autorități, cotă ce ne plasează pe ultimul loc în UE în materie de reciclare", se arată în comunicatul IPP.

Institutul pentru Politici Publice explică modalitatea prin care se poate atinge tința stabilită. Așadar, administrația locală,. alături de operatorul de salubritate, ar trebui să implementeze, la nivel de localitate, o soluție de colectare selectivă. Prin soluția respectivă, cetățenii ar trebui să fie încurajați către sortarea deșeurilor în cel puțin două recipiente, în așa manieră încât ginoiul reciclabil să nu mai ajungă să se amestece cu reziduurile organice.

"Acest proces este foarte în urmă, astfel că IPP, în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III și Liga Asociațiile de Proprietari Habitat, a implementat proiectul 'Dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin colectarea selectivă eficientă a deșeurilor', cu scopul de a evalua toate soluțiile de implicare a cetățenilor în demersul de colectare selectivă. Obiectivul principal al proiectului vizează sprijinirea dezvoltării durabile, prin creșterea participării publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectivă/ valorificare a deșeurilor din mediul urban și implicit creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor. Proiectul este axat, în general, pe municipii, și în special pe zonele cu locuințe multiple (blocuri) unde colectarea și depozitarea separată a gunoiului reprezintă o problemă reală", se mai arată în comunicatul IPP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ