România reală nu e România din hârtiile lui Băsescu

| 01 oct, 2013

Traian Băsescu s-a prezentat în studioul de la ProTV cu hârtiile pregătite, cifrele subliniate, materialele aranjate, și a vorbit despre cât de rău stă economia, transformând chiar vești pozitive, în unele negative.

Președintele a vorbit despre trei chestiuni, una aproximativ reală, și anume investițiile, una pozitivă, dar care în viziunea Cotroceniului e negativă, excedentul de cont curent și alta inventată, posibilitatea creșterii șomajului în contextul declinului economic din anii viitori (aceasta din urmă a fost argumentată printr-o legătură forțată cu celelalte două). În graba de a ajunge în fața celor trei jurnaliști, Băsescu a uitat probabil mai mult de două treimi din materialul pregătit de consilierii săi, deoarece economia românească a primit mult mai multe semnale pozitive în ultima perioadă. Să le luăm pe rând.

Excendetul de cont curent a fost prezentat de Traian Băsescu ca fiind negativ deoarece înseamnă că în România nu a mai fost adusă tehnologie, iar până acum am avut o balanță negativă a comerțului exterior, ca urmare a importurilor de utilaje făcute de Ford, Renault, și alți mari investitori care au deschis fabrici în țara noastră, sau le-au modernizat. Acum aceste tehnologii sunt puse la lucru, produsele rezultate sunt exportate, iar valoarea exporturilor este mai mare decât cea a importurilor deoarece nu se mai fac noi importuri de tehnologii. Argumentul ar fi putut avea un sâmbure de adevăr dacă n-ar fi existat un mic detaliu: valoarea exporturilor a crescut cu 7,6% în prima jumătate a anului 2013, în timp ce importurile au scăzut doar cu 0,8%. Așadar, nu avem excedent deoarece a scăzut drastic valoarea importurilor, ci deoarece a crescut simțitor cea a exporturilor, ceea ce înseamnă că tehnologia importată în anii precedenți, despre care vorbea Băsescu, acum produce în favoarea economiei românești. Băsescu 0 – realitate 1.

În ceea ce privește investițiile, sumele alocate de la bugetul de stat au rămas la fel, doar că n-au putut fi cheltuite, proiectele fiind blocate din cauza guvernărilor anterioare. Aici avem exemplul autostrăzilor, a căror construcție nu a putut continua din diferite motive, fie că vorbim de fraudă, ca în cazul lui Nelu Iordache, fie că e vorba de falimentul constructorului (cazul austriecilor de la Alpine). Atât timp cât fondurile europene au fost blocate o bună perioadă de timp, este normal că banii alocați pentru cofinanțarea proiectelor europene nu au putut fi cheltuiți. În ceea ce privește investițiile străine, nu cred că am auzit în toți anii de guvernare PDL de atâtea inaugurări de fabrici, modernizări, extinderi de capacități de producție, deschideri de noi șantiere, câte am auzit în ultimul an. Băsescu 0 – realitate 2.

Referitor la creșterea șomajului, conform datelor INS, la 31 decembrie 2012 se înregistrau în plus aproximativ 100 000 de noi locuri de muncă față de 2011. De asemenea, evoluția șomajului fiind legată de președinte de creșterea economică, merită amintită analiza celor de la The Economist, care pe lângă faptul că au revizuit pozitiv, de două ori anul acesta, prognoza de creștere economică a României, au afirmat că această tendință va continua și în anii următori, țara noastră urmând ca până în 2016 să aibă o creștere economică de 4%. Acest lucru a fost confirmat și de alte instituții financiare, chiar și de FMI. Așadar, singurul care vede scădere economică și șomaj este Băsescu, în timp ce instituții financiare prestigioase vorbesc de o creștere economică, iar aceasta atrage după sine și crearea de noi locuri de muncă. Băsescu 0 – realitate 3.

Până acum scorul este de 3 la 0 în defavoarea președintelui, scor de masă verde, dacă înțelegeți referința. Dar mai sunt foarte multe alte vești pozitive, care îl pot transforma într-un scor de maidan, cum ar fi: indicele de încredere macroeconomică este la maximul ultimelor 16 luni, probabilitatea de default este la cote minime, dobânzile la care se împrumută Statul Român sunt cele mai mici din istorie, rata de absorbție a fondurilor europene a ajuns la aproape 22%, la care se adaugă veștile foarte bune din agricultură, locul 1 în Europa la producția de semințe de floarea soarelui, producții record la grâu și secară, pe podium în ceea ce privește creșterea producției auto, la fel și în ceea ce privește producția industrială. Despre toate acestea, Băsescu a uitat să spună ceva, poate pentru că ar fi fost greu să le denatureze.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 oct, 2013
cantautor
Numărul şomerilor a crescut cu 5.000 în august faţă de iulie, ajungând la 744.000, şi cu 51.000 faţă de august 2012, rata şomajului în formă ajustată sezonier fiind de 7,5 la sută, a anunţat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS).
01 oct, 2013
cantautor
"ceea ce înseamnă că tehnologia importată în anii precedenți, despre care vorbea Băsescu, acum produce în favoarea economiei românești. Băsescu 0 – realitate 1. "
aici este de fapt 1-0 pentru Basescu,pentru ca asa cum recunosti tehnologia adusa ....inainte (!)isi produce efectele...
dar tehnologia care nu se aduce acum,ce efecte va produce in viitor?
despre somaj,mai discutam la sfarsitul anului,iar despre tendinte....
peste 2-3 ani...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ