Românul răpit în Burkina Faso ar fi ajuns în mâinile al-Qaida. Portretul omului-cheie în răpire

| 15 apr, 22:31

Românul răpit în Burkina Faso ar fi ajuns în mâinile unei grupări de tuaregi, care are legături cu temuta organizaţie teroristă al-Qaida. Ipoteza a fost lansată de un politician local într-un interviu pentru publicaţia Le Pays. În această afacere ar fi implicat un consilier al fostului preşedinte din Burkina Faso, folosit de statele occidentale ca mediator în crize de ostatici.

Mustafa Chafia ar fi omul-cheie în răpirea românului din Burkina Faso la 4 aprilie. Originar din Mauritania, afaceristul este căutat în ţara natală pentru acuzaţii de terorism. Sunt de notorietate legăturile sale cu liderii unor triburi de tuaregi şi cu temuţi şefi ai unor grupări teroriste asociate al-Qaida. De aceste conexiuni s-au folosit mai multe guverne occidentale pentru a obţine eliberarea unor cetăţeni luaţi ostatici în Mali sau Niger.

În ciuda acestui trecut obscur, Chafia este mâna dreaptă a fostului preşedinte din Burkina Faso, înlăturat de la putere în toamna anului trecut şi fugit în exil în Coasta de Fildeş. Un politican local îl acuză pe Mustafa Chafia că ar fi orchestrat răpirea cetăţeanului român pentru a forţa destabilizarea actualului regim şi a avertizat că şi alţi străini ar putea fi victime ale unor scenarii similare.

Din istoricul de negociator al omului de afaceri din Mauritania, iese în evidenţă intervenţia sa pe lângă un fost comandant al aripii al-Qaida în Magreb. Acesta este considerat creierul luării de ostatici din complexul energetic In Amenas din Algeria, din 2013, când doi angajaţi români au fost ucişi alături de alţi 35 de străini.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ