Roşca Stănescu cere declanşarea unor anchete privind acordarea drepturilor de autor

| 24 sep, 2013

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu solicită declanşarea unor anchete de către toate instituţiile statului abilitate în ceea ce priveşte modul de acordare a drepturilor de autor, punctând că se impune de urgenţă schimbarea legii în domeniu şi a normelor de aplicare a acesteia.

"În ciuda intensei lor prezenţe pe micile ecrane sau pe posturile de radio, cei mai importanţi artişti ai României beneficiază de sume infime, de batjocură, reprezentând drepturile de autor. Şi asta se întâmplă în ciuda faptului că anual totalul sumei colectate de mai multe ONG-uri, acreditate în acest sens, se ridică la colosala sumă de 100 de milioane euro. Sunt bani pe care îi plătesc toate televiziunile, posturile de radio, societăţile de cablu, hotelurile, pensiunile, restaurantele, barurile, discotecile, taximetrele etc. Pentru multe asemenea instituţii, care au venituri mici, plata drepturilor de autor reprezintă o grea povară. Şi, în ciuda acestui uriaş efort financiar, în ciuda sumelor substanţiale care sunt colectate, marii artişti ai României ajung să primească anual sume ridicole din ceea ce li se cuvine de drept", afirmă senatorul liberal într-o declaraţie de presă remisă marţi AGERPRES.

El consemnează, ca exemple, că la capătul unui an actorul Florin Piersic a primit 6.035 de lei iar Mişu Fotino - 2.182 de lei, Maia Morgenstern - 834 de lei, Ion Lucian - 169 de lei. Sorin Roşca Stănescu subliniază că aceste sume, acordate de CREDIDAM, reprezintă 0,02% din totalul menţionat.

Liberalul arată în schimb că patru membri ai formaţiei Voltaj au încasat, tot într-un an, 2.189.479 de lei, reprezentând din total 6,34%.

"Este evident că asistăm la o gravă anomalie. Este, de asemenea, evident că are loc o contabilizare trucată, într-un mod mai mult sau mai puţin sofisticat, a drepturilor cuvenite artiştilor. Şi este la fel de evident că există ONG-uri şi persoane care se înfruptă, în mod constant şi substanţial, fără să aibă dreptul, din tortul reprezentat de drepturile de autor", susţine Sorin Roşca Stănescu.

În acest context, liberalul cere începerea unor anchete în cazul acordării drepturilor de autor. "Solicit declanşarea unor anchete de către toate instituţiile abilitate ale statului, începând cu ORDA şi terminând cu Parchetul General. Afirm, de asemenea, că se impune de urgenţă schimbarea Legii drepturilor de autor, precum şi a normelor de aplicare ale acesteia, astfel încât, în viitor, să fie prevenită perpetuarea acestei situaţii. Să punem împreună capăt jefuirii marilor artişti ai ţării", conchide senatorul PNL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ