ROŞIA MONTANA: Gabriel Resources a demarat procedura de arbitraj internaţional împotriva României

| 22 iul, 08:45

Compania canadiană Gabriel Resources a anunţat marţi că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva Romaniei, informează un comunicat de presă al companiei, potrivit Agerpres.

Gabriel Resources precizează că acţiunea vizează disputa companiei cu autorităţile române în legătură cu dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană, la care Gabriel Resources deţine o participaţie de 80,69%.

Compania canadiană susţine că, în continuare, caută să ajungă la un acord la nivel înalt cu autorităţile române pentru a soluţiona disputa. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis să-şi protejeze drepturile şi interesele în România, şi în absenţa dorinţei autorităţilor române de a intra în dialog, compania a decis să recurgă la justiţie printr-o cerere de arbitraj şi a angajat firma White & Case LLP pentru a o reprezenta în acest dosar.

'Compania crede în continuare că este în interesul tuturor acţionarilor în acest proiect, în special al statului român, dacă s-ar autoriza şi dezvolta acest proiect iar Gabriel este în continuare dispus să discute cu Preşedintele României şi Guvernul pentru a atinge acest obiectiv', declară preşedintele director general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Gabriel Resources a ameninţat încă din luna septembrie 2013 că va da în judecată guvernul român şi că va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza 'multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii'.

Procedurile de arbitrajul comercial internaţional în general, iar cele de arbitraj împotriva guvernelor în particular, au devenit din ce în ce mai populare, câştigând teren în faţa litigiilor tradiţionale derulate în tribunal. Creşterea tratatelor bilaterale de investiţii dintre ţări a condus la o creşterea puternică a numărului de cazuri de arbitraj împotriva guvernelor, derulate prin curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, cunoscută sub denumirea de Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID). În general, cazurile de arbitraj comercial internaţional sunt judecate cu uşile închise şi tind să fie mai scurte decât litigiile la tribunal şi conduc la decizii finale la care nu se poate face apel, chiar dacă nu sunt în mod obligatoriu mai ieftine.

Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ intenţionează să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31% şi Gabriel Resources - cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ