RTV.NET Cât ne costă un deţinut, în România

| 26 mai, 2013

Întreţinerea unui deţinut în închisorile din România costă trei salarii minime pe economie, lunar. Din cei 2.400 de lei alocaţi pentru fiecare persoană închisă în penitenciar, jumătate reprezintă cheltuieli cu personalul, potrivit RTV.

Bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe 2013 este de 900 de milioane de lei. Din aceştia, doar 80 de milioane sunt din veniturile proprii ale penitenciarelor. Diferenţa, de 832 de milioane de lei sunt bani de la bugetul de stat.

"Am dat 10 milioane din fondul de rezervă, dar nu rezolvă problema, de-abia îi ajută să plătească o parte din cheltuielile suplimentare. Să nu fiţi în locul meu, când ai nevoie de bani pentru spitale, şcoli, pentru tribunale, să îi aloci pentru penitenciare. E o decizie grea", a spus premierul Victor Ponta.

Potrivit România TV, cheltuielile mari cu un deţinut nu sunt singura problemă. România ar putea fi amendată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că sistemul penitenciar este supraaglomerat. La jumătatea lunii aprilie 2013 gradul de ocupare a închisorilor era de 167 la sută.

"Avem o mare problemă cu regimul penitenciar. Sistemul penitenciar din România nu mai rezistă la gradul de ocupare şi o să fim, probabil, spre să nu se întâmple, o să începem să avem condamnări pe această temă la CEDO", a completat Ponta.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unităţi, între care un penitenciar pentru femei, patru penitenciare pentru minori şi tineri şi opt penitenciare spital.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ