17 vameşi de la Albiţa, reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă

| 23 oct, 2013

Un număr de 17 vameşi din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost reţinuţi de către procurorii DNA, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în urma audierilor desfăşurate marţi noapte la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui, după ce cu o zi în urmă au fost făcute percheziţii la sediul vămii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea a 17 vameşi din totalul celor 23 de angajaţi din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa puşi sub acuzare, marţi, pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

De asemenea, anchetatorii au decis cercetarea în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara pentru următoarele 30 de zile, a doi poliţişti de frontieră şi a unui lucrător vamal, potrivit mediafax.

În cazul altor trei persoane puse sub acuzare, respectiv un lucrător vamal şi doi poliţişti de frontieră, nu a fost dispusă nicio măsură de către procurori.

În schimb, au fost extinse cercetările în acest caz faţă de alţi cinci vameşi, care sunt cercetaţi şi ei în libertate, astfel că numărul angajaţilor de la Albiţa vizaţi în acest dosar de corupţie a ajuns la 28, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

În cursul zilei de miercuri, cei 17 vameşi reţinuţi de procurori vor fi duşi la Tribunalul Vaslui, cu propunerea de arestare preventivă.

Cu o singură excepţie, în cazul unui lucrător vamal care este cercetat şi pentru trafic de influenţă, toate celelalte 27 de persoane sunt anchetate de procurorii DNA pentru luare de mită.

Un număr de 27 de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în Vama Albiţa, traficul rutier fiind blocat în totalitate.

DNA informa că percheziţiile vizează o cauză penală complexă, instrumentată în comun de Parchetul Naţional Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova privind comiterea unor infracţiuni de corupţie referitoare la transportul de mărfuri peste frontiera de est.

Într-un comunicat de presă transmis marţi seară, DNA preciza că 23 de angajaţi de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa - 19 vameşi şi patru poliţişti de frontieră - sunt cercetaţi penal, existând indicii potrivit cărora vameşii şi poliţiştii de frontieră pretindeau şi primeau sume cuprinse între 20 de lei şi 50 de euro, pentru a permite persoanelor care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova să treacă frontiera.

Banii au fost încasaţi de cei 19 vameşi şi patru poliţişti de frontieră în perioada mai - octombrie 2013.

În schimbul sumelor pretinse şi primite, susţin anchetatorii, vameşii şi poliţiştii de frontieră făceau controale formale la coletele care erau expediate, prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ